Festen på berget: Åre Bike Festival startar idag
Stigcykling + midnattssol = sant. I Åre blir dina våtaste cykeldrömmar sanna. Foto: Åre Bike Festival.

Festen på berget: Åre Bike Festival startar idag

Stigcykling i midnattsolens sken, hoppuppvisningar, clinics, tjejcykling, cykelfilmer och hårdaste deltävlingen i ESS, Enduro Sweden Series. Årets största cykelfest, Åre Bike Festival, släpper idag på alla bromsar och gasar till på söndag.

Helgen är räddad för alla som i brist på snö kan tänka sig att fräsa nedför Åreskutan - på hjul. Åre Bike Festival, Nordens största cykelfest för mountainbike i alla former, firar 8 år med att bjuda på cykelfest i dagarna fem.

Roligast med ÅBF är att alla cyklister som älskar rull i skogen välkomnas och det finns aktiviteter för yngste parvel till den mest rutinerade donhillräven.

Som vanligt när det handar om ÅBF sparas det inte på hojkrutet. Eller vad sägs om detta urval ur det digra programmet:

* Rulla med Jossan, stigcykling för alla MTB-älskande tjejer med Åre Bergscyklisters Josefin Ahlström, torsdag 17.00.
* Åre Enduro by Sweet Protection. Kolla in Sverigeeliten eller mät dina krafter mot desamma, när deltävlingen ESS, Enduro Sweden Series, avgörs från Åreskutan. Läs mer om den minst sagt håriga cyklingen här.
* Burning log. Vem släpar en brinnande stock efter sin hoj snabbast över Åre Torg? Ja, det är på riktigt. Och det är riktigt kul! Fredag på Åre torg, alla kan delta.
* Midnattscykling 23-01, fredag. Behöver inte förklaras. Missa inte.
* Kids. Downilltävling för de yngsta i Månskogen. Torsdag.
* Whip it good, studsig hopptävling på lördagen.
* Samt ytterligare 100 roligheter onsdag-söndag.

För att delta under festivalens alla dagar och event behövs ett festival pass. Det köper du enklast på Åre Bikes Festivals hemsida. Där kan du även anmäla dig online till samtliga clinics och event under festivalen.

 

Epicentret, Festivalcentret, där allt utgår från i ÅBF ligger mitt på Åre torg, precis bredvid pumptracken. Här kan du köpa ditt festivalpass fysiskt, anmäla dig till tävlingar eller clinics, köpa Bike Festival-prylar eller fråga arrangörerna Åre Bike Festival inklusive Åka Skidors Tobias Liljeroth, en av grundarna av festivalen (om han inte är och cyklar) om allt som har med festivalen att göra.

Festivalcentret har öppet varje dag 9-17.

Åre Bike Festival grundades 2010 av den lokala cykelklubben Åre Bergscyklister som ett sätt att hylla och visa upp cyklingen i Åre, och på samma gång den unika cykelkultur som finns här. Målet var att nå ut både inom Sveriges gränser och internationellt. Vi ville visa varför Åre är en av världens bästa cykelorter, och vi ville göra det på vårt eget sätt.

Passa på att kolla in en endurotävling på nära håll när Åre Enduro by Sweet Protection arrangeras under festivalen. Foto: Åre Bike Festival.

Åre Bergscyklister är en ideell cykelförening som startades 1996 och sedan dess har arrangerat ett världsmästerskap i mountainbike (1999), mängder med nordiska och svenska mästerskap, cuptävlingar och cykelfestivaler. Klubben har idag 700 medlemmar i åldrar, från småkids till cyklande pensionärer. Åre Bergscyklister är även involverade med att utveckla cyklingen i och kring Åre, och har med egna medel byggt den enormt populära ÅBC-dirten i Åre by.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!