Highlights från säsongens första Big Air
Foto: Like That / Sosh Big Air

Highlights från säsongens första Big Air

Nästan 40 000 åskådare samlades i helgen i Annecy när det bjöds på show av högsta klass från några av väldens bästa skidåkare.

I helgen var det dags för säsongens första Big Air-tävling i Europa. En 40 meter hög och 102 meter lång snötäckt ramp stod placerad precis bredvid sjön i "Alpernas Venedig" Annecy i Frankrike.

Formatet för tävlingen bestod av 3 åk där bästa trick med högst score tog hem vinsten, följt av ett bonusåk där publikens jubel gav en sista chans att plocka hem en ärofylld titel. 18 av väldens bästa freeski-åkare på herrsidan och ytterligare 6 damer från både välrdscup- och filmscenen var på plats för att visa på formen inför vintern.

Ribban för lördagens tävlingar sattes skyhögt av tjejerna som trots att säsongen knappt startat skickade trick av banbrytande kaliber. 15-åriga Tess Ledeux kammade hem vinsten med en rodeo 7a men det fetaste tricket kom egentligen från Sarah Hoefflin som under bonusåket landade en switch dubbel cork 10a med mutegrab (1:13:47 in i sändningen).

40 000 åskådare i publiken. Foto: Like That / Sosh Big Air

När mörkret lagt sig över staden var det dags för herrarna att inta rampen inför den enorma publiken. Nivån på åkningen var helt bortom all rim och reson och det var en tajt strid om pallplatserna. Vinsten tog till slut Elias Syrja från Finland som fick 95 poäng för sin dubbel cork 1080 med pre safety grab, (han tog alltså ta tag i skidan innan han ens lämnat snön).

Oscar Wester var nära att ta hem Public Choice-priset med en switch dubbel backflip (1:34:47) men fransmannen Antoine Adélisse hade såklart lite fördel av att vara på hemmaplan och fick mest jubel från publiken i slutändan.

Mest peppad på livet verkade däremot vara Tanner Hall som för första gången på länge ställde upp i en tävling av den här typen och visade att även gamlingar, som han kallade sig själv, kan lära sig nya trick efter att han precis landat sin första dubbel 10a på snö.

Foto: Like That / Sosh Big Air

Sändningarna från alla tävlingar med Simon Tjernström och Paddy Graham som eminenta kommentatorer finns att se nu i efterhand via länkarna nedan.

Länk till recap från damernas tävling här 
Länk till recap från herrarnas tävling här
Länk till recap från herrarnas snowboard här

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!