Drömmarnas trappor på Grands Montets
Tof Henry rusar ner för trapporna. Foto: Daniel Rönnbäck

Drömmarnas trappor på Grands Montets

En skraltig ståltrappa på toppen av Grands Montets i Chamonix är en av skidvärldens mest ikoniska strukturer. Åka Skidor delar de bästa och allra mäktigaste åken från toppen.

Om stål kunde tala skulle de nakna och till synes oglamorösa trapporna vid toppstationen av kabinbanan på Les Grands Montets i Chamonix – som i sin första skepnad öppnade kabindörrarna 1963 – kunna vittna om generationer av passion, puderhets, galenskap och grandiosa drömmar som snart är på väg att infrias.

Till vänster när du kommer ner och har klickat i skidorna väntar Argentièreglaciären med sina enorma ytor. Vik skarpt höger, tillbaka runt toppen, och du hamnar på den monstruösa framsidan, Le Dôme. Sikta rakt ut höger, i riktning mot Mont Blanc, och du hamnar i ett alpint himmelrike med åk som de utmanande ultramegaklassikerna Pas de Chèvre och Couloir Rectiligne.
Om du istället tar trap
porna upp mot utsiktspunkten 
på toppen av Aiguille des Grands Montets (3 295 meter) når du den klassiska Le Grand Mur. Om du tar en paus halvvägs upp kan du beskåda den lilla rännan som blev världskänd efter att Glen Plake och Scot Schmidt studsat ner för den i The Blizzard of Aahh's.

Själva trappan i sig en invigningsrit till Chams inre skidkretsar. De 213 trappstegen besegras lämpligast genom att nonchalant kasta upp skidorna på axeln, ta stavarna i den andra och helt sonika springa nerför dem i full fart med knäppta pjäxor. Att hålla i räcket är inte att tänka på. En tänd, hemrullad cigarett 
i mungipan är en klar bonus.

Inga medel får skys för att vara först ner på en puderdag. Inga. Sådan är trappans lag. Och kommer att vara sådan i mången år framöver.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!