SBO vill ha fler kvinnliga bergsguider
Bild från den sista examen för 2012 års kull, med på tok för få kvinnor representerade enligt SBO.

SBO vill ha fler kvinnliga bergsguider

Svenska Bergsguideorganisationen postade till ära av Internationella Kvinnodagen ett inlägg som öppnar upp till diskussion kring hur både yrkesrollen och kundkretsen ska kunna vidgas att inkludera fler kvinnor.

Inlägget har fått otroligt fin respons med många kommentarer med funderingar, idéer och "taggande" av vänner och bekanta som kanske har ett gömt bergsintresse.

Från SBOs sida vill man skapa sig en konkret bild av vad det är som egentligen orsakar att de ser så få tjejer dels som kollegor, men också som gäster.

- "Angående punkten gällande kollegor kan vi ju alltid prata med de få kvinnliga kollegor vi har för att få en uppfattning om vad deras tankar om det är. Men det ger givetvis en trång bild eftersom 1: dom är ganska få och 2: vi missar ju alla dom som av olika anledningar inte valt att satsa på yrket." Förklarar Morgan Salén, en av talesmännen från SBO.

- "Med detta som bakgrund blir det ganska självklart att vi måste söka information och åsikter utanför vår egen organisation. Och i samband med detta når vi även tjejer som kanske skulle vilja anlita en guide på sin resa men aldrig riktigt gjort det." Fortsätter han.

Från Svenska Bergsguideorganisationens sida tycker man att frågan har fått vila alldeles för länge och att det är hög tid att få upp ämnet till ytan för att diskutera hur en förändring ska kunna ske snarast.

- "Arbetet är långt ifrån så väl uppstyrt som vi skulle vilja. Men ibland måste man kasta sig in i frågor utan att egentligen veta allt som ska göras." Säger styrelsen på SBO.

Svenska Bergsguideorganisationen hälsar också att ansökan för antagningstestet i början av maj är öppen i ytterligare 3 veckor. Läs mer på deras hemsida: SBO.nu

Posten från @sbo_svenska_bergsguideorg på Instagram:

"Längsta texten sedan detta instagramkonto skapades. Men snälla, LÄS!

Det händer mycket inom vår organisation just nu. En skidkurs hålls uppe i norra delarna av landet och om bara en dryg vecka startar sista examen för 2015 års kull nere i alperna.
Men uppdateringar om detta får vänta.
Kika istället på bilden som här är upplagd. Den är tagen under sista examen för 2012 års kull.
Fin bild med glada miner.
Men det finns ett fel. Ser du det?

Det finns bara en tjej med på bilden.
Och detta är ändå mer än vad som är standard. Tyvärr.

Imorgon, 8/3, är det den internationella kvinnodagen. Men varför vänta med att uppmärksamma denna brist hos oss som organisation? Bara för att det råkar vara ett visst datum?

Vi vill som organisation vara med och ändra på två saker.
1: Fler kvinnliga bergsguider
2: Få fler kvinnor till att vilja anlita guider.

Vi tror att dessa två punkter är starkt förknippade med varandra och kommer försöka att jobba med bägge. Det hade varit otroligt kul om vi kunde lyckas med att göra vår organisation och och vårt yrke mer jämnställt och mångfaceterat.

Men vi behöver er hjälp.
Är du en bergsintresserad tjej som sneglat på guideyrket men inte vet i vilken ände du ska starta?
Våra eminenta kollegor och vänner har öppnat upp för att vara där till svar och stöd om så skulle vara fallet. Va inte blyg på att höra av dig till:
- Eva Eskillson på: eva@mountainspirit.info @mountainspiritguides
- Sara Widell på: sarawidell@live.se @widellsara 
- Hanna-Kajsa Fernström på: hannakajsa@yahoo.com @hannakajsa

Är du en bergsintresserad tjej som har en bra idé på hur vi som organisation skulle kunna vända oss mer mot kvinnor? Kommentera gärna nedan.
Om detta inte känns bekvämt, maila gärna till secretary@sbo.nu.

Hoppas ni kan hjälpa oss att bli bättre på något vi uppenbarligen (ännu) inte behärskar.
Med Vänliga Hälsningar// SBO"

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!