Sveriges freestyle-damer levererar i den totala världscupen
Sandra Näslund efter en minst sagt lyckad tävlingssäsong. Foto: GEPA Pictures / Oliver Lerch

Sveriges freestyle-damer levererar i den totala världscupen

Världscupsdebutanten Jennie-Lee Burmansson tog hem den totala slopestylecupen och Sandra Näslund vann både skicrosscupen och den totala världscupen i freestyle.

Redan innan den sista världscuptävlingen i slopestyle för säsongen i italienska Seiseralm var det klart att Jennie-Lee Burmannson skulle ta hem segern i den totala slopestylecupen. Med totalt fem pallplatser under säsongens sju tävlingar var hon den mest stabila åkaren på touren vilket gjorde att 15-åriga Jennie-Lee blev den yngsta någonsin att vinna FIS Freestyle Skiing World Cup.

Även Oscar Wester får med sig en kristallpokal hem efter att han med en sjätteplats i den sista tävlingen i Seiseralm hade nog med poäng för att placera sig som trea i totalen.

Vinnarna av den totala världscupen i slopestyle: Jennie-Lee Burmansson och Andri Ragettli. Foto: FIS Freestyle

Sandra Näslund har haft en riktigt dundersäsong och det blev en överlägsen seger i den totala skicrosscupen efter hela sju vinster och ytterligare två pallplatser på vinterns tio tävlingar. Poängen Sandra fått med sig från de återkommande topprestationerna räckte dessutom till att vinna den största pokalen av dem alla - totalen i freestylecupen.

- "Jag är väldigt stolt över mig själv, och hela laget" säger Sandra efter världscupsäsongen är avslutad. "Det har varit en helt fantastiskt säsong. Synd att jag inte kunde få till en pallplats på OS, men jag är ändå väldigt nöjd med säsongen."

Skicrosslandslaget på prispallen tillsammans med Sandra och Erik. Foto: Sophie Odelberg

Skicross räknas som en freestyle-gren enligt det internationella skidförbundet FIS vilket gör att utöver de individuella totalcuperna för varje gren så räknas alla poäng även samman för att utse en segrare i totalcupen. Sporterna som räknas in i totalen är skicross, slopestyle, big air, halfpipe, aerials och puckel. Oftast är det någon som kör två eller alla tre park-grenar som tar hem totalen men vid (numera) tre tillfällen har det hänt att en skicrossåkare dominerat så pass att poängen räckt för freestyle-totalen.

"Att vara med på den listan tillsammans med Ophelie David och Tomas Kraus.. Jag vet inte ens vad jag ska säga. De är legender, så det är riktigt häftigt. Självklart är det här drömmen, att vinna både skicross och freestyle totalen, men det var inget jag förväntat mig någonsin skulle hända." Säger Sandra om segrarna.

Skicross Rookie of the Year - Erik Mobärg Foto: Sophie Odelberg

På skicross-sidan fick även 20-åringen Erik Mobärg utmärkelsen Rookie of the Year efter en säsong med många bra resultat, med en fjärdeplats i Montafon som bästa placering.

- "Det betyder väldigt mycket", säger Erik efter beskedet. "Det är en av de bästa utmärkelserna i skicrossvärlden, så det är väldigt kul att ha fått priset."

Dagens världscupfinal i franska Megéve ställas in på grund av allt för intensivt snöfall.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!