Amazon sponsrar höjning av skidbacke
Vilstabacken innan höjningen. Foto: Eskilstuna i bilder

Amazon sponsrar höjning av skidbacke


Jätten inom E-handel ska bygga serverhallar i Sverige och donerar sina schaktmassor till att höja den lokala skidbacken i Eskilstuna.

Skiss på framtidsplanerna

Kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna tillsammans med den lokala skidklubben Tunafors SK har länge haft planer på att höja skidbacken i Vilsta. Under våren 2017 fick kommunen klartecken att påbörja höjningen, men med krav på att oförorenade schaktmassor skulle användas.

I samband med beslutet blev det även klart att ett av dotterbolagen till det amerikanska monsterbolaget inom E-handel Amazon valt att etablera sitt nya datacenter i Eskilstuna.

Schaktmassorna från byggnationen beräknas till drygt 100 000 ton som Amazon Web Services skänkt till kommunen för att möjliggöra en höjning av skidbacken.

"Vi är mycket glada över att vår datacenterinvestering i Sverige kan hjälpa Eskilstuna kommuns strävan att höja skidbacken i Vilsta. Som bolag är vi måna om att ta en aktiv roll i de samhällen där vi verkar, både som ansvarsfull arbetsgivare och som god granne. Vi ser fram emot att njuta av den nya skidbacken tillsammans med Eskilstunas invånare framöver", säger Guido Bartels, Nordenchef på Amazon Web Services.

Massorna från bolagets nyinköpta tomt testades och godkändes av miljö- och räddningstjänstförvaltningen och höjningen av skidbacken har påbörjats.

"Något som för oss skulle ta cirka 3-5 år blev möjligt direkt genom att Amazon Web Services kom till Eskilstuna. Nu kan vi snabbt få en utvecklad backe för alpint, rail och lek." Säger Magnus Nilsson, ordförande i Tunafors SK.

Vilstabacken beräknas bli cirka tio meter högre och 30 meter längre samtidigt som flera nya nedfarter, fler hopp och rails samt en ny lift planeras. Den nya backen planeras vara klar redan till nästa vinter.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!