I skuggan av Mont Blanc

I skuggan av Mont Blanc

Den ser ut att komma från framtiden men har anor från Romarriket. Välkommen till Refuge du Goûter och direkt närhet till Europas vita gigant.

Högt upp i bergen, med halva huskroppen hängandes utanför klippkanten, ser den här skapelsen ut som ett tjuvnäste i äkta James Bond-stil. Men så är det inte. I själva verket rör det sig om en vanlig bergshytta. Eller vanlig och vanlig, Refuge du Goûter är egentligen ganska långt ifrån en vanlig bergshytta. Dels på grund av sitt läge 1 000 höjdmeter nedanför toppen av Mont Blanc, dels på grund av sin miljövänliga profil.

Platsen är klassisk. Här, på Aiguille du Goûter, har det legat någon form av skydd för Mont Blanc-bestigare ända sedan 1850-talet. Föregångaren till dagens hytta byggdes drygt 100 år senare men blev med tiden hopplöst omodern och en av världens högsta miljöbovar med avlopp rakt ut på berget.

Hållbarhet fanns därför med som ett bärande element när planerna för den nya hyttan började ta form. Efter fem års ritande och ytterligare tre års byggande stod nya Refuge du Goûter klar 2013.

Hyttans placering längs vägen upp mot Mont Blanc. Foto: Camp to Camp

Den fyra våningar höga och äggformade byggnaden har en ramkonstruktion helt i trä, producerar eget vatten genom att smälta snö och får sin el genom solpaneler. Toaletterna är miljövänliga och ett minireningsverk tar hand om allt organiskt avfall. Dagarna när dalen 1 500 meter nedanför sågs som en gigantisk soptunna är därmed över.

Trots att Refuge du Goûter ligger på svindlande 3 835 meters höjd är det inte Europas högsta bergshytta. Den heter Capanna Margherita och ligger drygt 80 kilometer nästan rakt österut på 4 554 meters höjd i Monte Rosa-massivet. Även ursprunget till dagens bergshyttor går att finna i Italien. För som det är med mycket, så var det romarna som började med bergshyttor i samband med att de drog vägar genom alppassen. Den moderna (nåja) formen av bergshytta började växa fram ordentligt i Alperna under 1800-talets andra hälft. Då som nu byggdes och drevs de allra flesta av alpinistklubbar. Idag finns omkring 1 300 bergshyttor på olika höjder i Alperna.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!