Ramundberget är svenskarnas favoritort
Lotten Rapp har rest jorden runt för att tävla i friåkning, men trivs som bäst i Ramundberget. Foto: Björn Arnemo

Ramundberget är svenskarnas favoritort

Ramundberget hamnar på första plats när 7000 svenska gäster får tycka till och rösta fram sin favoritdestination i den Skandinaviska fjällvärlden.

Sju tusen skandinaviska vintergäster har fått säga sitt i en stor undersökning ledd av analysinstitutet Nordic Bench. Tjugofyra olika skidorter i Sverige och Norge fanns med i undersökningen som genomfördes inför säsongen 2017/2018. Dessa bedömdes sedan enligt 19 olika punkter med allt från anläggningens rykte, kundbemötande, värde för pengarna och – självklart – skidåkning.

Allt detta bakades ihop och skapade något vid namn Net Promoter Score (NPS): Helt enkelt ett mått på hur lojala en skidanläggnings gäster är, och hur villiga de är att rekommendera den till sina vänner och bekanta

Ramundberget hamnade i topp, före Tänndalen. Första norska "skidort" blev topptursmeckat Jotunheimen på en femte plats. Några av anledningarna till Ramundbergets toppresultat grundar sig i besökarnas höga betyg för skidåkningen både utförs och på längden, medan de något bristfälliga kommunikationerna för att ta sig till och från skidorten var den största nackdelen.

Peter Nilsson hittar fluffig snö bland Ramundbergets lekfulla terräng. Foto: Martin Wichardt

- "Vi är mycket stolta och tacksamma över resultatet från undersökningen och våra gäster. Det ger energi och inspiration för att fortsätta utveckla Ramundberget. Vi är långt ifrån klara, så vi tackar ödmjukast för detta och jobbar vidare med att ta hand om Ramundberget och våra gäster", säger Ramundbergets VD Philip Flacké i en kommentar.

En märkbar trend i Nordic Benchs undersökning är att mindre skidorter generellt skapar mer lojala gäster. Varför kan vi bara spekulera i men en lägre prisbild, mer familjär stämning och mindre liftköer kan säkert ha med saken att göra. Precis som en annan typ av förväntning gentemot större och mer industriella skidorter där tempot är ett annat, precis som kraven på service och utbud.

Det man också kan utläsa av undersökningen är att skandinaviska skidåkare är mer lojala och nöjda än gäster och kunder från andra branscher som varit med i liknande undersökningar. 

Skidåkning är helt enkelt något man rekommenderar till sin omgivning. Såklart.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!