Emelie Forsberg slog nytt rekord på Kungsleden
Foto: Philipp Reiter

Emelie Forsberg slog nytt rekord på Kungsleden

Skidalpinisten och ultralöparen Emelie Forsberg har satt ännu ett övermänskligt rekord: 450 kilometer på mindre än fem dagar och snabbast någonsin att springa hela Kungsleden.

Emelie Forsberg är en av världens främsta atleter inom skidalpinism och ultralöpning och hon har på senare tid satt en rad nya rekord för vad som kallas FKT (fastest known time) upp för några av Europas högsta berg. Nyligen satte hon ett nytt rekord som snabbaste kvinnan någonsin att Mont Blanc, den högsta toppen i Europa på 4810 meter och Monte Rosa i Italienska Alperna (4554 m).

- "För mig handlar FKT inte främst om rekordet, utan det är i första hand den personliga utmaningen i en miljö som jag älskar, som motiverar mig. Då brukar min kapacitet vara som starkast. Denna form av prestation är ovanlig bland kvinnor, så jag hoppas även att jag kan inspirera andra tjejer till löpning och att testa sina egna gränser."

Aktiviteter vintertid. Foto: Kilian Jornet

Vintertid tävlar hon i skidalpinism tillsammans med det småskaliga svenska landslaget och på sommaren är det löpning som gäller. Hon är världsmästare i ultralöpning och skyrunning och har även pallplatser från många stora lopp på skidor.

Sommarens stora projekt för Emelie var något hon drömt om länge: att försöka ta ett nytt rekord på Kungsleden i Lappland. Rekordet att slå sattes 2017 av den norska ultralöparen Sondre Almdahl på 6 dagar 2 timmar och 51 minuter.

- "När jag var 19 år jobbade jag vid vandringsleden och det är där min kärlek till bergen började. Då visste jag inte att jag skulle bli en professionell bergslöpare. Men nu efter så många år känner jag mig inspirerad att testa mina gränser på Kungsleden igen, så jag tror att denna resa kommer att bli en känslosam och stark upplevelse för mig". Sa Emelie innan försöket.

Kungsleden är en väldigt populär vandringsled i Lapplandsfjällen på 450 kilometer som vanligtvis brukar ta vandrare kring 15 dagar. Leden går mellan Abisko och Hemavan genom vildmarken i Vindelfjällens naturreservat, en av Europas största naturskyddsområden. Den högsta punkten längs leden är Tjäktiapasset på 1150 meter och det lägsta är Kvikkjokk på 330 möh. Terrängen är varierad och utmanande med allt från alpin terräng och låglänt fjällbjörkskog, till sjöar som kräver roddbåt för att ta sig över.

Efter målgång och som ny rekordhållare. Foto: Philipp Reiter

Längs vägen övernattade Emelie i fjällstugor och stationer för att få några timmars sömn och chans att fylla på energidepåerna innan det var dags att bege sig iväg på stigen igen. De fyra nätterna spenderades på Saltoluokta Fjällstation, Kvikkjokk fjällstation, Jäckvik, och Ammarnäs, med den avslutande natten efter avklarad led i Hemavan.

En enorm prestation som innebar många kämpiga stunder och slutkörd kropp.

- "Att faktiskt göra det, och uppfylla en dröm och ett mål var fantastiskt. Jag hade några riktigt kämpiga ögonblick där ute, men det är en del av utmaningen." Sa en väldigt nöjd Emelie är efteråt.

Mycket support längs vägen. Foto: Philipp Reiter

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!