5fd93a8aca6bd

Prylar

Test: Marker Kingpin

I somras åkte Åka Skidor till Chile för att testa Marker Kingpin, den första techbindningen från en av branschens största aktörer. Och vi blev minst sagt imponerade.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-01-22 Uppdaterad 2015-01-22

Åka Skidor var i slutet av augusti, som en av ett fåtal skidtidningar i världen, inbjudna till Nevados de Chillán i Chile för att under stort hysch-hysch testa Marker Kingpin, den första techbindningen från en av skidbranschens fyra stora bindningsgiganter (Marker, Salomon, Tyrolia och Look) – till skillnad- från så kallade rambindningar som till exempel Salomon Guardian eller Marker FT12.

Ihop med skidjournalister från hela världen, bergsguider och Markers teamåkare fick vi äran att testa resultatet av tre års intensiv utveckling.

Kingpin använder sig av samma teknik i tådelen som Dynafit introducerade i början av 1980-talet med två stift som hålls fast i fästen på pjäxans tå, vilket både ger en stabil kraftöverföring och bra gångegenskaper- på grund av att hävpunkten hamnar i ett optimalt läge. 

Marker kallar tekniken pintech, eftersom den i skidåkarmun kallas antingen tech- eller pinbindningar. Och just techbindningar är tveklöst den bästa lösningen för toppturer.

– Vi har vetat länge att pintech-bindningar gradvis skulle ta över turmarknaden. Som alpinbindningsproducent var vi noga med lösningar som inte kompromissade med säkerheten, med tjuvsläpp och liknande, säger Michael Mangold, teknisk chef på Marker.

Och även om det tänkta användningsområdet är brett, den funkar enligt Marker själva från alpina turer till så kallad free touring (alltså lite hårdare åkning), är den främst en topptursbindning. Och det är en av anledningarna till att man inte valt en lösning i stil med Dynafit Beast med DIN-skala till 16.

– Jag ser ingen större poäng med en pintechbindning med DIN 16. Dels åker många med för hårt spända bindningar för att undvika tjuvutlösningar. Något som vi jobbat hårt för att förhindra med Kingpin, där du lugnt kan köra med mer korrekt DIN-inställning. Och om du ska hoppa höga klippor och köra riktigt hårt rekommenderar vi hellre en Duke eftersom den har lite bättre stötdämpning och fasthållning, säger Mangold.

Kingpins tådel består av två traditionella stift enligt samma princip som vanliga techbindningar. En lösning som visat sig vara oslagbar för att gå uppför då rotationspunkten hamnar i ett optimalt läge, samt i princip saknar friktion. Däremot är tådelen förstärkt med en extra uppsättning fjädrar, totalt sex istället för fyra som är brukligt, vilket enligt Marker ger en bättre fasthållning av pjäxan och gör även att du inte behöver låsa tådelen som på många andra modeller för att undvika att bindningen tjuvlöser. 

Häldelen liknar i mångt och mycket en traditionell alpin sådan och har även samma teknik för förspänning. Hälen på pjäxan sitter alltså fast på samma sätt som i en alpinbindning, istället för som med hjälp av två stift in i pjäxans häldel som på en traditionell techbindning. 

När du ska gå uppför flippar du spaken under foten vilket skjuter bak häldelen, trycker fast bromsen samt drar upp tålåset i gåläge. Hälhöjaren har tre olika lägen: 0, 7 respektive 13 grader. 

 

Skidtest 2014: all mountain
Test: Marker Kingpin

Omdöme

Hur funkar då Kingpin? Mycket bra enligt oss. Vi testade bindningen ihop med Völkls nya friåknings/turskida BMT 109 på en rad olika underlag, från stenhård, slagig, pist till ett par decimeter kallt puder och blev väldigt imponerade av funktionen och säkerheten. Kraftöverföringen är solid och direkt, utan minsta glapp i varken tå eller häl. 

Kingpin klarar utan tvekan av att driva breda skidor i hög fart på varierande underlag. Faktum är att vi aldrig ens tänkte på bindningen, vilket är ett positivt tecken. Däremot bör det väl tilläggas att vi åkte lite för kort tid för att kunna uttala oss helt säkert om tjuvsläpp, men grundintrycket var bra.

Uppför fungerar bindningen fläckfritt. Gå-lägena är enkla och intuitiva att växla mellan och har rätt höjdlägen. Och eftersom det mesta av bindningens vikt sitter i hälen behöver du heller inte lyfta den i varje steg.

Negativt då? På hårt underlag kunde vi märka att tådelen inte har riktigt samma stötdämpande egenskaper som en vanlig alpinbindning. Dessutom gör kombinationen av en techtå och en traditionell häl att du hela tiden har ett extra moment att hålla reda på när du kliver i och ur bindningen, vilket däremot är något du kommer in i snabbt. 

Så skär du till stighudarna
Test: Marker Kingpin
Den norske friåkaren Stian Hagen (till höger) har varit inblandad i utvecklingen av Kingpin. Foto: Adam Clark/Marker

Slutomdöme

För åkare som kört hårt finns det bättre val med mer stötabsorbering. Och går du långa, hårda turer i högt tempo finns det bindningar med lägre vikt. Men för den stora majoriteten av toppturare fungerar Kingpin alldeles utmärkt som enda bindning. Precis som för många liftbaserade offpiståkare som går mycket. Den har helt enkelt ett väldigt brett användningsområde och passar många typer av skidåkare.  

OBS!

Ett litet antal bindningar ur den första produktionsserien har haft problem med att tåstiften lossnar. Detta problem är nu åtgärdat enligt Marker själva. Om du har köpt en bindning och får problem, gå tillbaka til butiken där du köpte dem så byter de ut tådelen till en ny utan kostnad.

Så här säger Marker själva på Wildsnow.com

“The Marker KINGPIN is a brand new and innovative ski touring binding. The first very limited series of production (early-intro production) was delivered during December 2014. After two years of testing we are very confident that the Marker KINGPIN is not only innovative and a big step forward in terms of protection, performance and comfort but also a very well-tested pintech binding. 

However, we found out during some routine quality checks and due to feedback from limited Marker KINGPIN users that there were a few cases where the press-fit of the toe pins inside the sole holders were not to Marker standards. In extensive lab testing we discovered that there have been a few cases where the toes were assembled incorrectly. This led to those pins moving. 

As a response we have already changed the production process and improved the quality control to ensure a perfect press-fit of the toe pins.

We recommend that users check the toes of their Marker KINGPIN bindings. If the pins have moved please contact your authorized Marker dealer to get immediately a free exchange toe.
Thanks for your understanding!
Your Marker team.”

Paradiset norr om polcirkeln
Test: Marker Kingpin
Artikelförfattaren testar Kingpins åkegenskaper utför Volcán Chillan Nuevo i Chile. Foto: Christian Penning

Marker Kingpin

DIN 5-10 och 6-13
Bromsar 75-100 eller 100-125 millimeter
Skarjärn 90, 105, 120 millimeter (tillval)
Vikt 730 gram (DIN 10 med broms)
Certifiering TÜV enligt DIN/ISO 13992:2007
Pris 5 000 kronor (DIN 10), 5 500 kronor (DIN 13)
Tillgänglighet I begränsad upplaga från och med december 2014.

Alpe d’Huez – Alpernas mesta doldis
Scott väljer friheten

Text: Tobias Liljeroth • 2015-01-22
PrylarTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top