5fd93a8702edb

Prylar

Test: Oakley Prizm

Oakley Prizm har vunnit pris som Årets Innovation och vi ville självklart testa om linserna är så bra som Oakley säger. Vi drog till ett kräksnöande Bad Gastein för att se hur de fungerar när sikten är som sämst.

Text: Martin Willners • 2015-02-10 Uppdaterad 2015-02-10

Test

Först en liten linsskola: Färgade linser används för att öka kontrasterna så att bilden som når ögat ska upplevas starkare. Viktigast är att förstärka /mörka de blå nyanserna så att skuggorna i snön ska bli lite mörkare men det finns också linser som lurar ögat att öppna pupillen mer och då upplever vi att ljuset är ljusare än vad det verkligen är.

En röd lins mörkar ner blått ljus mest och en gul lins öppnar upp pupillen. Nu skulle röda linser bli väldigt mörka så därför kör tillverkarna med rosa linser som bästa alternativ i flatljus. Gula linser ljusar upp och vill du ha lite av båda delarna väljer du en lins som är både röd och gul – alltså orange. En grå lins mörkar bara ner ljuset utan att förändra färgerna vilket är bra i klart ljus.

Så där har det alltid varit och tillverkarna har trollat med olika grader av rött och gult för att få till den bästa linsen i dåligt ljus. Det där gäller även för Oakley Prizm men de kan dessutom blockera vissa våglängder av ljuset och släppa igenom andra helt fritt. Oakley har baxat ut avancerade mätinstrument på berget och mätt ljuset under olika grader av skitväder likväl som under strålande sol för att ta reda på exakt vilka våglängder de ska stoppa och vilka som ska få flöda fram.

Resultatet är tre olika linser – Rose, Jade Iridium och  Black Iridium– och vi testade den rosa eftersom det är flatljuslinsen som ska funka när det snöar eller bara är allmänt dimmigt och kontrastlöst.

ISPO: Oakley's 3 stora nyheter för nästa år
Test: Oakley Prizm
Flatljusförhållandena vid testet av Oakley Prizm var ultimata. Foto: Linnéa Olsson

Så funkar det?

Ja, det gör det även om det inte är wow och galet fantastiskt. Oakley har en optisk klarhet av absolut toppklass så det är lite svårt att veta om det är den eller Prizm som gör att jag ser riktigt bra trots att det snöar så att alla kontrasterna är borta. Jag byter med polaren som har ett par Smith goggles med väldigt ljus orange lins och de funkar också bra. Oakley Prizm känns klarare men de är inte dubbelt så bra. Något bättre och jag tar gärna all hjälp jag kan få när ljuset är som sämst.

Betyg: 4 av 5

Uppdrag puder

Text: Martin Willners • 2015-02-10
PrylarTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen