Redaktionens val: 4 grymma stavmodeller

Redaktionens val: 4 grymma stavmodeller

Stavar kanske är den mest förbisedda delen av skidutrustningen. Men Åka Skidor råder gärna bot på det och har grävt fram fyra grymma modeller ur prylskåpet.

KANG

Nytt svenskt stavmärke med förkärlek för återvunna material och ren design. Skaft i 70 procent lin och 30 procent kolfiber. Du väljer själv färg på skaft, rem, truga och knopp. Och längd, Kang har kommit fram till att eliten av svenska friåkare föredrar stavar som är 65 procent av sin kroppslängd. 

Pris 1 750 kronor

KANG


K2 
Lockjaw Carbon Probe 

Backcountry- och topptursstav i teleskopmodell i kolfiber. Stabil låsmekanism och smart skumgrepp på skaftet för att kunna greppa ner på branta traverser. Staven funkar även som backupsond om du behöver kolla djupt ner i snötäcket. Dessutom ingår en inklinometer för att mäta lutningen på berget.

Pris 1 200 kronor

K2 Lockjaw Carbon Probe


Scott
Team Issue

Stavarnas ultraklassiker, världens mest populära friåkarstav. Lika hemma i skogen i Monashees som i parken i Breckenridge, eller med armbågarna planterade i blåisen i Gästrappet i Åre. Styvt och lätt skaft i S4-aluminium. Remen har en helt ny säkerhetsfunktion för att enkelt lossna från greppet om du fastnar i till exempel ett träd. Pris 800 kronor

Scott Team Issue


Swix
Sonic S1

Teleskopstav utvecklad av den norske friåkaren och bergsguiden Stian Hagen. Längden justeras enkelt med ett kraftigt skruvvrede. Handtaget är utformat för att enkelt kunna skrapa snö av skidorna samt justera gåläget på turbindingar med. Kommer i tre olika längder med 25 centimeters justeringsmån för att hålla nere vikten och bibehålla stavens styvhet. Pris 1 800 kronor

Swix Sonic S1

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!