Framtidsspaning: B.A.M. Pindung

Framtidsspaning: B.A.M. Pindung

Ett gäng tyska skidåkare och uppfinnare hävdar att de hittat den perfekta lösningen för turande friåkare: Pindung. En traditionell alpinbindning som snabbt kan förvandlas till en techbindning.

Efter tech- och rambindingar, är det här nästa steg i utvecklingen av friåkningsbindningar? En alpin tådel som med ett enkelt handgrepp förvandlas till en techbindning för klättringen upp. Bakom projektet återfinns sex tyska skidåkare som under namnet Bavarian Alpine Manifest – B.A.M. – vill pusha utvecklingen ännu ett steg framåt. Tanken är alltså en tådel som förenar det bästa av två världar: åkkänslan och säkerheten hos en alpin bindning, och uppförsprestandan hos en techbindning. Därav namnet Pindung, en hopslagning av orden pin och bindung (bindning för de som sov sig genom tyskan i skolan...).

Idén är inte dum på pappret. Även om moderna techbindningar som Dynafit Beast och Marker Kingpin kommer väldigt nära med elastisk utlösning och rejäl fasthållningsförmåga, är det svårt att slå den åkkänsla och trygghet som en gammal hederlig alpinbindning erbjuder utför. På samma sätt har aldrig rambindningar som Salomon Guardian eller Marker The Duke kunnat erbjuda samma prestanda uppför som en techbindning (för att inte prata om den höga vikten och ståhöjden).

Ett företag som Cast Touring har sin lösning på problemet med en alpin tådel som monteras på ett system av plattor, vilken sedan hyfsat snabbt kan bytas ut mot en techtådel. Ett system som fungerar helt ok, men har sina nackdelar. Pindung är ett steg vidare i samma tanke, men med de båda funktionerna integrerade i samma tådel.

Handhavandet ska vara enkelt: man fäller bara upp en spak framför tådelen, den skjuts då framåt och techpinnarna åker fram. 

Hur det funkar i praktiken lär vi få vänta ett tag att se. Pindung är än så länge på ett tidigt prototypstadium och det finns garanterat en massa fallgropar och barnsjukdomar att lösa innan bindningen finns på marknaden, om det ens kommer att hända. Dessutom ger inte B.A.M. någon hint om hur bakbindningen ser ut idagsläget.

Fakta Pindung

DIN 6-14
Ståhöjd: 15 mm
Vikt: 800 gram
Info: bavarianalpinemanifest.com

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!