5fd93a498f345

Prylar

Salomons topptursprylar 15/16

Åka Skidor drog i vintras till Chamonix för att testa Salomons nya topptursprylar för vintern som kommer. Och vi blev mäkta imponerade.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-10-20 Uppdaterad 2015-10-20
Salomons topptursprylar 15/16
Den flygande ekorren, Kaj Zackrisson, och Sveriges bästa bootfitter Christian Kalmendal från Åre Skidsport. Ett skönare åksällskap får man leta länge efter.

Topptur och backcountry är utan minsta tvekan den del av utförsåkningen som växer fortast idag. Eller rättare sagt, den enda del av utförsåkningen som faktiskt växer. Allt fler skidåkare letar efter alternativ till den liftburna åkningen och ger sig allt längre bort från preparerade nerfarter och köer i jakt på orörd snö eller nya åk och toppar.

Företeelsen är väldigt stor nere i Alpländerna där traditionen varit stark i många år, för att ha växt ytterligare de senaste åren. I vårt grannland har toppturer fullkomligen exploderat de senaste vintrarna, inte så konstigt kanske med tanke på deras fantastiska berg. Här hemma i Sverige har utvecklingen inte gått lika fort framåt, det är jämförelsevis en ganska liten sysselsättning jämfört med “vanlig” utförsåkning. Men trenden är stadigt växande, framförallt bland entusiastiska skidåkare som vill maximera sina bra åk och dagar på berget.

Detta faktum har självklart inte världens skidtillverkare missat och de utvecklar dedikerade backcountryprylar i en våldsam fart. På den stora branschmässan ISPO i München i vintras var det extra tydligt. Det är inte längre alpin racing som majoriteten av märkena främst profilerar sig med i sina montrar, utan toppturer och annan mer äventyrlig skidåkning. Utbudet av pjäxor och bindningar med gåläge, och lättare skidor, har växt rejält de senaste åren. Och det är här som nutidens verkliga skidutveckling sker. Det som bara för ett par år sedan sågs som en utopi är mer eller mindre en verklighet idag. Det går att hitta en utrustning som funkar till precis allt. Du kan få en kombination av skida-pjäxa-bindning som snudd på funkar lika bra i pisten i december, på Japanresan i januari och på en flerdagarstur i april.

 

Salomons topptursprylar 15/16
Greg Hill är en av Salomons teamåkare och produkttestare. Han kör igenom grejerna. Rejält.

Senaste i raden av märken att satsa stenhårt på topptur och backcountry är den franska giganten Salomon. De senaste åren har märket rört sig allt mer mot backcountryn, bland annat genom skidserierna Rocker och Quest, bindningen Guardian och Questpjäxorna. Prylar som dock mest varit till för sidecountry och mer liftnära offpistäventyr.

Nu tar man steget ut i backcountry fullt ut med en helt ny linje med samlingsnamnet MTN Lab. Åka Skidor drog i vintras till Chamonix för att testa prylarna i sitt rätta element ihop med teamåkare som Kaj Zackrisson och Tristan Knoertzer och en uppsjö med handlare och mediafolk. En dag med puder på Grands Montets i sällskap av några av världens bästa friåkare visade sig (inte helt överraskande) vara den perfekta testarenan för Salomons nya prylar. Här är en kort genomgång av märkets highlights inför vintern.

Salomons topptursprylar 15/16
Ett hyfsat peppat testgäng på toppen av Grands Montets.
Salomons topptursprylar 15/16

MTN Lab 120
Salomons riktiga höjdare för 2016. En turpjäxa på 1 567 gram med techfästen, enormt utslag (60 grader) på gåläget, formbar thermoinnersko, elastisk powerstrap och tight passform med 98 mm läst. Vi märkte snabbt att det här inte är en kompromiss utan en sko som levererar 100% prestanda både uppför och utför. En riktig höjdare och en av de bästa pjäxorna på marknaden just nu.

Salomons topptursprylar 15/16

MTN Explore
En lättare variant av MTN Lab med bredare läst (110 mm) och lägre vikt 1 450 gram, anpassad för längre turer. Toppturskungen Greg Hill använde en prototyp under sin March Madness i mars 2014 då han gick 100 000 höjdmeter på en månad.

Salomons topptursprylar 15/16

MTN Lab (skida)
En tur/storbergsskida framtagen ihop med märkets friåkningsteam och den evigt saknade brantåkningslegenden Andreas Fransson. Sandwichkonstruktion med full träkärna med kolfiber- och lininlägg, honeycomb-inserts i tip och tail för att få ner vikten. Tip rocker samt lät taper i tip och tail. Vikt 1 800 gram (per skida). Mått 140-114-128 mm. Radie 21 m.

En skida som imponerar och är oväntat stabil för sin låga vikt. En perfekt skida för den som turar mycket i bra snöförhållanden.

Salomons topptursprylar 15/16

MTN Explore 95
Lätt turskida i semi-sandwichkonstruktion med liknande träkärna som MTN Lab. Lätt tiprocker. Mått 129-95-115 mm. Radie 17,7 m. Vikt 1 400 gram.

Testfavorit i Åka Skidors toppturstest i år. Överraskar med sin allsidighet trots sin relativt smala midja. En skida med bra respons och fartstabilitet. Uppför är den en dröm.

Salomons topptursprylar 15/16

MTN Pin Binding
Salomons första techbindning blev – tvärt emot vad alla förståsigpåare trodde – en lätt och minimalistisk historia. Konstruktionen är solid och kompakt i metall och väger in på endast 595 gram. Inga bromsar utan fångrem är ett måste. Åkkänslan är stabil och direkt med väldigt lite flex i häldelen, annars en svag punkt hos många lätta techbindningar. Tre lägen på hälhöjaren.


Text: Tobias Liljeroth • 2015-10-20
PrylarKaj ZackrissonPjäxorSalomonTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top