Nästa års skidprylar - Del 2

Nästa års skidprylar - Del 2

Åka Skidor fortsätter rundvandringen bland nästa års bästa skidprylar. Här kikar vi på assymetriska puderskidor, kläder som går extra fort att ta av sig och nya pjäxor med gåläge.

Atomic Hawx Ultra XTD 110 W

Atomics största nyhet på allmountain/offpistfronten för nästa säsong är Hawx Ultra XTD med gåläge. Man har tagit den lätta Hawx-modellen med sin fina åkprestanda och monterat på ett gåläge. Resultatet är en pjäxa som väger 1450 gram och enligt Atomic själva ska ge full prestanda utför. Gåmekanismen är liknande den som återfinns på märkets Backlandmodeller och som är både kraftig och beprövad. Kommer i en uppsjö varianter där dammodellen 110 W och den kraftigaste modellen med 130-flex sticker ut lite extra. Håll utkik efter ett test här på akaskidor.se.

Elevenate Glacier Anorak

Den senaste trenden inom mellanlager är puffjackor som andas bättre – märken som Patagonia och Arc'teryx har redan liknande modeller i sina sortiment för den här vintern. "Vanliga" puffjackor med klassiskt glansiga yttertyg har inte sällan en ganska hög grad av vindmotstånd inbyggt, vilket gör att fukt inte transporteras ut lika lätt och att du lätt känner dig svettig och lite för varm under skaljackan eller på vägen upp.

Elevenate Glacier Anorak löser det problemet genom ett yttertyg med lite mindre vindmotstånd och ett foder i Primaloft Eco som inte suger åt sig fukt. Resultatet är en mjuk och skön jacka som håller dig varm och torr, både för sig själv eller under skaljackan. Den här konstruktionen finns både som en mer traditionell jacka med hellångt blixtlås och utan huva. Eller som på bilden med halvlång dragkedja framtill, kortare i sidan (för att bli enklare att ta på) och ficka på magen. Både i herr- och dammodell. Lita på oss, om du provat en liknande jacka vill du aldrig ha något annat under skaljackan. Någonsin.

Blizzard Freeride

Österrikiska Blizzard har fått en rejäl nytändning de senaste åren och sprutar ur sig testvinnande skidor på löpande band, oavsett om det gäller pistskidor, turskidor eller som här, breda friåkningsmodeller. Från höger till vänster:

Spur Blizzards fetaste puderskida har fått en total makeover, det enda som är likadant jämfört med fjolårsmodellen är midjebredden på 124 mm. Mest iöginfallande är den assymetriska skärningen med kortare radie (26 meter) på utsidan än på insidan (30 meter). Dessutom är den något lättare än förut, 2250 gram. Kommer bara i 194 cm.

Rustler är två friåkningsmodeller med något lägre vikt som ska förena en dos lekfullhet med fartstabilitet.

Rustler 11 har 114 mm i midjan och klockar in på 1850 gram. Kommer i längder från 164 cm upp till 192 cm.

Rustler 10 väger lika mycket som sitt storasyskon men är 104 mm i midjan. Kommer i längder från 164 cm upp till 188 cm.

Samtliga de här tre modellerna har Blizzards Carbon Flipcore-konstruktion.

Dalbello Lupo

Dalbello öser på ordentligt med sin Lupo-serie och lägger till fyra nya modeller till nästa år. Samtliga modeller har gåläge, avtagbar tunga, techinserts och Grip Walk gummisulor. Toppmodellen Lupo Factory (längst uppe till vänster i bild) har dessutom förärats med en powerstrap. Modellerna med tillägget AX kommer med 100 mm lästbredd istället för 98 mm.

Roligast är att Lupo kommer i en dedikerad damvariant, Lupo AX 110 W (den vita pjäxan med blå tunga).

Adidas Progressor Splite

En ultramiminimalistisk goggle som väger in på blott 80 gram. Linsen (som då inte är utbytbar) är fäst direkt på skummet med ventilationshål på insidan. Den här modellen är framtagen för skidalpinister som vill hålla vikten nere på sin utrustning så mycket som möjligt, utan att för den sakens skull ge avkall på prestanda hos linsen eller ventilation. Konstruktionen är mjuk och smidig och går att förvara i en jackficka om man vill så. Finns i en rad olika färg på linser för olika väderförhållanden.

Mammut Barryvox S

Schweiziska Mammut uppdaterar sin klassiska, populära och mångfaldigt testvinnande Pulse till nästa säsong. Även Element ersätts av en modell kallad enbart Barryvox. Bägge modellerna uppges ha en upptagningsradie på 70 meter och en rad olika, nya funktioner för att förenkla och snabba upp sökförandet. Den tydligaste förändringen är den stora displayen som kan visa ännu mer information än sin föregångare. Håll utkik efter ett test här på akaskidor.se.

Northern Playground Zipbody

Northern Playground är ett litet norskt företag som startades av Jo Egil Tobiassen eftersom han helt enkelt tröttnade på att vara blöt och kall ute på berget. Lösningen blev plagg med blixtlås som går att ta av eller på i flykten, utan att klä av sig helt naken där ute i snön. Ett otroligt smart och unikt koncept som måste testas i praktiken för att kunna uppskattas till fullo. 

Zipbody är ett plagg i merinoull som är både en tröja och kalsonger/trosor i ett. Typ som en... body som går att ta av och på med pjäxor och skidbyxorna fortfarande på tack vare dragkedjan på baksidan av rumpan.

Hestra kombo

Familjeföretaget från det småländska höglandet gör hela tiden små förbättringar i sitt redan fantastiska utbud av välsittande handskar. Den här kombon är en höjdare på toppturen. Den svarta handsken till höger heter Ergo Grip Active och är en tunn handske i Gore Windstopper. När det börjar bli lite småkyligt plockar du bara fram den tunna ytterhandsken Leather Pullover Mitt och fortsätter mot toppen. Den sistnämnda är så tunn och lätt att den får plats i jack- eller byxficka, istället för att du ska behöva ta av dig och gräva runt i ryggsäcken.

 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!