Johan Palmquist and Tove Hydén skitouring in Åre, Sweden.

Prylar

Test: 9 techbindningar för hela berget

Åka Skidor har tagit en titt på 9 av marknadens bästa techbindningar för skidåkare som är beredda att gå till toppen för att förtjäna sina svängar.

Text: Gustav Corin • 2018-11-15 Uppdaterad 2021-12-07

Vi som gillar att gå på tur blir hela tiden fler och fler, en trend som inte ser ut att avta. En stor anledning till det är också att utbudet av turutrustning har aldrig varit större eller svårare att navigera. Oavsett vilken typ av turer eller åkning du tycker om, så finns det en bindning till dig.

Tech, Pintech, Pin, Low Tech och TLT är olika namn på bindningssystemet där piggar i bindningen trycks in i anpassade hål i pjäxan för att hålla den på plats. Systemet utvecklades av bröderna Fritz och Manfred Barthel i Österrike i början på 80-talet. De fick licens att sätta sina inserts i pjäxor tillverkade av Dynafit, och så småningom tog just Dynafit patent på systemet. I början av 2010-talet gick patentet ut och sedan dess har även andra tillverkare sålt bindningar med samma principer.

Techbindningens fördelar är uppenbara. Du slipper lyfta hela bindningen i varje steg, det är enklare att växla mellan gå- och åkläge och den väger mycket mindre än en rambindning som många skidåkare traditionellt använt sig av. 

Att byta från en rambindning till en techbindning känns lite som att fuska – med naturliga steg och effektiva växlingar behåller du mer energi till åkningen. Exakt tillvägagångssätt varierar mellan olika modeller, men smidigt är det.

Test: 9 techbindningar för hela berget
Foto: Emrik Jansson

Beroende på vaddu använder den till, kan en techbindning vara nästan hur säker som helst. Många modeller går att låsa helt, så att du kan vara säker på att skidan sitter kvar om situationen kräver det. Utlösningsförmågan är dock generellt inte lika pålitlig som hos en “vanlig” bindning. 

En orsak är att techbindningar håller fast pjäxan med väldigt lite material, som helt enkelt inte tål vilka krafter som helst. De kan även lösa ut vid fel tillfälle, till exempel av små stötar och slag, på grund av att de saknar den elasticitet och dynamik som en vanlig bindning har. Det går alltså inte att lita på DIN-skalan eller utlösningsvärdet riktigt lika bra. Allt detta varierar dock kraftigt mellan olika modeller.

Techbindningar fungerar alldeles utmärkt för de allra flesta som vill gå på tur. De situationer där jag skulle rekommendera en rambindning eller motoriserade hjälpmedel är extremt få. Det skulle vara för tyngre åkare som kör riktigt hårt och stort, eller där det är väldigt stökigt och ojämnt. Det fungerar absolut att åka pist med techbindningar, men de är egentligen inte gjorda eller rekommenderade till det.

Test: 9 techbindningar för hela berget
Gustav Corin. Foto: Jonas Ritsle

Teståkare

Gustav Corin

Jag har både åkt och turat med alla modeller i testet, mellan fem och 100 skiddagar. Testarenan har varierat mellan skandinaviska fjäll, Kanadensisk skog och turer i Alperna i allt från djupt, lätt puder till återfrusen slask. Jag åker cirka 80-90 procent av min säsong på techbindningar.

Instagram gustavcorin

Test: 9 techbindningar för hela berget

Salomon S/LAB Shift MNC 13

Kanske ska Shift inte kallas för techbindning per definition. Egentligen är detta spektakulära stycke innovation någonting helt eget, det är nämligen både en techbindning och en vanlig alpin bindning. Tech på vägen upp, och alpin på vägen ned. Till skillnad från många andra bindningar försöker Shift inte efterlikna en alpin bindning, det ÄR en alpin bindning. 

På vägen upp fungerar Shift som vilken annan techbindning som helst. Den låser i tån, det finns en spärr att låsa skistoppern med, och en hälhöjare. Den allra största skillnaden mellan Shift och de andra bindningarna i artikeln, är vikten. Med sina 865 gram är detta ingen lättviktare – i turbindningsmått mätt. Den är tyngre än alla techbindningar på marknaden, och det kommer du att känna efter några timmars turande. Jämfört med vilken rambindning som helst är den dock närmast viktlös. Tack vare det ökande utbudet av högpresterande pjäxor med techinserts, behövs inte rambindningar längre. 

För vem
Shift är för dig som vill ha ett par bindningar du kan använda precis överallt. Det är den enda turbindningen som helhjärtat går att rekommendera även för i huvudsak liftburen åkning. 

Vikt 865 gram
Skistoppers 90, 100, 100 mm (utbytbara)
DIN 6-13
Gålägen 2 och 10 grader
Pris 5 200 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

Dynafit ST Rotation 10

Rotation är Dynafits flaggskeppsmodell. Det är den tyngsta, stabilaste och mest avancerade bindningen i deras katalog inför den här säsongen. 

Det speciella med Rotation är att den har en roterande tådel – därav namnet Rotation. Fördelen är att det ökar säkerheten. Mer specifikt så bidrar en tådel som inte är stum till att bindningen löser ut vid mer exakt kraftnivå. Det motverkar alltså så kallade tjuvsläpp.

Häldelen har två DIN-certifierade skalor, en vertikal och en för lateral, som på de olika versionerna går till 7, 10 eller 12. Den minsta modellen har skalor mellan 2,5 och 7, vilket är nytt för i år bland techbindningar. Det skulle funka för till exempel ganska små barn, vilket har varit svårt att hitta tidigare. 

För vem
Dynafit Rotation passar dig som turar ganska mycket, då växlingarna är väldigt enkla och effektiva. Den fungerar superbra i puder och har väldigt lite problem med isbildning och liknande. Perfekt för många varv i en skog bakom ett skidområde, men fortfarande tillräcklig för ett åk genom liftsystemet hem. 

Den rekommenderas dock inte till hård piståkning. Åkkänslan är betydligt mer direkt och oförlåtande särskilt på hårt underlag, jämfört med en alpin bindning. Dock finns här lite rörelse ändå, vilket ger en lite mer dämpad känsla än en helt stum techbindning.

Vikt 600 gram
Skistoppers 80, 90, 105, 120 och 135 mm (ej utbytbara)
DIN 5-7, 4-10, 6-12
Gålägen Platt, samt två högre.
Pris 5 000 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

Marker Kingpin 13

När Kingpin lanserades som den första tech-hybriden, var det en revolution. En klassisk, fast tech-tådel med sex fjädrar och en alpin häldel. Den skulle vara stabil, lösa ut på rätt sätt och fungera bra att tura med. Ganska snabbt blev det en av de allra vanligaste bindningarna i hudspåren, och succén var ett faktum. Det går inte att förneka betydelsen den har haft för rando-trenden. För många kändes det inte som ett så stort steg att gå från rambindning till Kingpin. Detta gjorde att fler började tura mer, längre och fortare. För jämfört med en rambindning är den fantastisk att tura med.

Kingpins häldel ser ut och fungerar som på en vanlig bindning. Åkaren som klickar i får det välbekanta och trygga stampljudet. Häldelen har två DIN-skalor, en för lateral (längsled) kraft och en för vertikal (höjdled) kraft. Det betyder alltså att häldelen faktiskt kan rotera. Med en fast tådel så är tekniken väldigt lik en traditionell techbindning, om men med mycket mer vertikal elasticitet. Det revolutionerande är kanske mer psykiskt är fysiskt. Men det kan ju vara nog så viktigt.

För vem
Detta är bindningen för dig som inte riktigt vågar lita på en klassisk techbindning, och som gärna åker lite hårdare och kanske hoppar någon liten klippa. Sitt utseende till trots rekommenderas inte heller Kingpin till hård piståkning.

Vikt 730 gram (med skistoppers)
Skistoppers 100, 125 mm (utbytbara)
DIN 5-10, 6-13
Gålägen 0, 7 och 13 grader
Pris 4 800 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

Dynafit TLT Speed 10

TLT Speed kom inför förra säsongen och är designade för den stora målgruppen som turar upp i liftsystem i Alperna.  

Med en väldigt slimmad design och lätt vikt är det uppenbart att Speed och Speedfit är gjord för att fungera så bra som möjligt uppför. Föga förvånande så är det precis det den gör. Häldelen roteras 180 grader för att växla till gåläget. Det innebär att stegen tas ovanpå häldelen och således har den inget platt gåläge. Med två hälhöjare blir det tre gålägen totalt. 

De är inte gjorda för att hoppa klippor med, men fungerar superbra i lugn åkning över hela berget. Tådelen är fast, traditionell med futuristiskt utseende. Tillverkad i aluminum för bästa hållbarhet och minsta möjliga vikt. Häldelen roterar och har ställbar DIN-skala i längsled, men med en fast hälbygel. Det betyder att piggarna i häldelen är en solid bit böjd metall, och det är hur den flexar som bestämmer utlösningsvärdet i höjdled. 

För vem
TLT Speed är för dig som går upp i pisten, men också för dig som går långt och ofta, eller för dig som åker lugnt överallt. En bra bindning för till exempel brantåkning eller långa vårturer. Med sin smidiga design är det kanske den bindning som sitter allra bäst på ryggsäcken.

Vikt 285 gram(utan skistoppers)
Skistoppers 75, 105 mm (ingår ej, utbytbara)
DIN 5-10, 6-12 (endast lateralt)
Gålägen Platt, samt två högre.
Pris 3 200 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

ATK FreeRaider 14 2.0

ATK är ett italienskt märke, med fokus på lätt vikt och snabba turer. FreeRaider 14 2.0 är deras tyngsta och köttigaste bindning, men trots det väldigt mycket lättare än alla konkurrenter i samma kategori. 

Denna bindning har ett lite speciellt utseende. Den är väldigt liten och nätt, i princip enbart i metall, och skistoppern sitter framför tådelen. Rent tekniskt fungerar den på ungefär samma sätt som till exempel G3 iON. Tådelen är fast, häldelen roterar och har fjädrar där utlösningsvärdet kan justeras. Saker och ting sitter på helt andra ställen, men principen är detsamma. Dessa två toppmodeller levererar mycket bindning med väldigt lite vikt. 

Att tura med FreeRaider är nästan en upplevelse i sig. Är du van med tyngre bindningar kommer detta kännas nästan som fusk. De båda har hela fem gålägen, och växlingarna är enkla. Åkkänslan är stum och direkt på typiskt techbindningsvis.

För vem
FreeRaider är för dig som vill ha ett högt utlösningsvärde i en lätt bindning. Du turar mycket och vill hellre att skidorna sitter kvar än att de löser ut. Du är inte rädd för speciell design och innovativa lösningar.

Vikt 395 gram
Skistoppers 86, 91, 97, 102, 108, 120 mm (utbytbar)
DIN Nej. Utlösningsvärde 5-12 och 8-14
Gålägen 0, 38, 41, 48 och 58 mm.
Pris 5 800 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

G3 ION 12

G3 ION har allt, men är ändå avskalad. Byggd för att användas ofta och länge, för att bli en naturlig del av åkarens vardag. Enligt G3 den ultimata kombinationen av lätt vikt, säkerhet och kvalitet.

ION har en fast tådel, och utlösningen blir därför inte riktigt lika träffsäker som hos till exempel Rotation. Den har dock några funktioner som gör den både säkrare och mer användarvänlig än andra. Bindningens vingar sitter högt upp, vilket gör det möjligt att rensa is med stavspetsen. Mellan fjädrar och vingar finns ett speciellt fäste, som ska skapa ett progressivt motstånd vid utlösning.

Häldelen är även den till synes enkel men med avancerade detaljer. Den går att snurra åt båda hållen vid växling från åkläge till gåläge, till skillnad från till exempel Dynafit. Hälhöjarna är fantastiskt intuitiva att använda, och det går att göra alla växlingar utan att ta av sig skidorna.  

För vem
G3 ION är för dig som vill börja tura mer, vill ha något prisvärt som fungerar riktigt bra och som du kan utvecklas med. Det är också för dig som åker mycket, och växlar mycket. Perfekt för skogsturer i Kanada till exempel. Finns även i en version utan skistoppers, LT, för dig som vill ha en avancerad bindning med låg vikt.

Vikt 585 gram
Skistoppers 85, 100, 115, 130 mm (ej utbytbara)
DIN 4-10, 5-12
Gålägen Platt, samt två högre.
Pris 5 000 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

Salomon Mtn+

Salomon MTN+ eller Atomic Backland Tour är en lätt och väldigt enkel bindning. Ett stadigt bygge i största delen metall som ger ett pålitligt intryck.

MTN+ är den traditionella techbindningen konstruerad så robust och modernt som möjligt. Den ska fungera i alla situationer och väder, och du ska kunna ta dig upp och ner överallt. En bindning att ta dit ingen bindning har varit förut. 

Tådelen är en klassisk fast variant i nästan enbart metall. Häldelen är där MTN+ står ut. Utan att skistoppers är monterade så nås ett helt platt gåläge när piggarna vrids 90 grader. De roterar alltså oberoende av tornet de sitter i. Med bromsar monterade så är det bara flippa upp den låsande bygeln och trampa ned för ett gåläge på tre grader. Inget behöver vridas.  

MTN+har ingen ställbar DIN-skala eller utlösningssvärde. Varken i höjdled eller sidled. Allting bestäms av den u-formade metallbiten, som är utbytbar och kommer i tre olika varianter. Längden för pjäxan är det enda som går att justera, och det hela 30 millimeter.

För vem
Detta är en bindning för dig som verkligen vill kunna lita på din utrustning. Du kanske turar långt för att åka en snorbrant ränna, eller går många turer i varierande terräng. Den är inget för att hoppa klippor med, men fungerar annars till de flesta typer av åkning. 

Vikt 296 gram (utan skistoppers)
Skistoppers 80, 90, 100, 110 eller 120 mm (utbytbara)
DIN Nej.
Gålägen 0, 7 och 13 grader
Pris 5 000 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

Marker Alpinist 12

Markers lättviktare Alpinist är ny för den här säsongen, ett smidigt paket med precis det som behövs och inget mer.

Alpinist har tre gålägen – platt, fem och nio grader. För platt och nio vrids häldelen 180 grader, och för fem grader flippar man över hälhöjaren på piggarna när de pekar framåt. För en snabb växling går det alltså att strunta i vridmomentet. 

Utlösningsvärdet går bara att justera i sidled, den vertikala utlösningen kontrolleras av en fast u-formad metallbit, precis som hos till exempel Dynafit Superlite 2.0, eller Speedfit. U:et går att byta ut, och Alpinist 9 leveras med medium och Alpinist 12 med hard. Utöver det finns en soft som tillval.

Alpinist har även en typ av elasticitet i längsled. Bindningen monteras så att pjäxan ligger emot häldelen, som rör sig i ett spår när skidan flexar. Detta ökar utlösningsprecisionen och bidrar till en mer flytande och dynamisk åkkänsla.

Bromsens låsmekanism utgörs av en liten metallbygel längst bak. Den är lite svår att hantera, och försvinner lätt under snön. Alpinist är dock en bindning som gör sig bättre utan stoppers.

För vem
Alpinist passar dig som vill ha en prisvärd bindning för långa turer och snabba växlingar. Den är bra för dig som absolut inte gillar den hårda och direkta åkkänslan från andra lättviktsbindningar, eller om du vill prova något lätt men inte vet om det är din grej än. 

Vikt 245 gram (utan broms)
Skistoppers 90, 105 och 115  mm
DIN Nej. Utlösningsvärde 4-9 och 6-12.
Gålägen 0, 5 och 9 grader
Pris 3 000 kronor

Test: 9 techbindningar för hela berget

Fritschi Tecton 12

Många skulle säga att Tecton är en kopia på Marker Kingpin, men i själva verket är den olik alla andra techbindningar och tech-hybdrider. Tecton har nämligen elasticitet i tådelen. Vingarna där piggarna sitter går på en liten räls, där motståndet är ställbart i en DIN-certifierad skala. 

Kombinerat med en DIN-skala i hälen för motståndet i det vertikala ledet, fungerar Tecton i princip på samma sätt som en vanlig alpin bindning. Det ska göra att man kan ställa bindningen på samma siffra som man skulle ställt en vanlig bindning, och att den ska lösa ut med samma precision. I och med elasticiteten blir det inte heller samma stumma och direkta åkkänsla som hos en klassisk techbindning.

Att gå med Tecton är ungefär som att gå med vilken annan halvtung bindning som helst. Kommer du närmast från rambindningar kommer det kännas fjäderlätt, men kommer du från en superlätt bindning blir det tungt. Mekanismen i tådelen på Tecton gör att pjäxan tar emot innan den kommer upp i ett helt vinkelrät läge, vilket kan spela roll för vissa. Växlingarna mellan gåläge och åkläge är exemplariskt simpla.

För vem
För dig som åker överallt, men inte prioriterar pist, och vill ha en enda bindning som turar effektivt så är Tecton ett bra alternativ. 

Vikt 550 gram (exklusive skistoppers)
Skistoppers 90, 100, 110, 120 mm (utbytbara)
DIN 5-12
Gålägen 2, 9 och 13 grader
Pris 6 000 kronor

Test: 4 lätta friåkningspjäxor


Test: Salomon Shift


Veckans pryl: nya bindningen Salomon Shift


Text: Gustav Corin • 2018-11-15
PrylarBindningarDynafitG3MarkerSalomonTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top