Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm
Axel Gother och Rickard Croy är två av gänget bakom Lokatt Helmets.

Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm

Det nystartade svenska företaget Lokatt utmanar marknaden genom att utveckla en miljövänlig och helt biobaserad hjälm som inte kompromissar på kvalitet och säkerhet.

En hjälm är en förbrukningsvara som de flesta borde byta ut oftare. Men hur kan vi 2018 fortfarande ha hjälmar som nästan helt uteslutande består av fossilbaserade material som är direkt skadliga för klimatet? 

Den frågan ställde sig fyra studenter på masterprogrammet i integrerad produktdesign på KTH när det var dags för en projektkurs i produktutveckling. Alla brinner för hållbar utveckling och teknik samt aktiviteter som involverar snöklädda berg. Tillsammans vill de skapa världens mest miljövänliga skid- och snowboardhjälm, och starta en materialrevolution inom hjälmbranschen. 

– Just nu håller vi på att tweaka materialegenskaper hos de biobaserade plaster som vi kommer använda tillsammans med våra underleverantörer, berättar en av medgrundarna och snowboardfantasten Rickard Croy.

Prototyp i glasfiber.

Det handlar bland annat om en biobaserad cellplast till hjälmens insida vars stötabsorberande förmåga ska vara minst lika bra som de allra bästa hjälmarna på marknaden. Det yttre skalet består av en relativt nyutvecklad mineralförstärkt bioplast och dessutom kommer hela produktionen att ske inom Europas gränser. 

Förutom att Lokatt vill få ut en revolutionerande produkt på marknaden vill de även jobba med hela hjälmens livscykel och återvinna din gamla hjälm när det är dags för en ny. Tanken är att du lämnar in din gamla störtkruka så den kan återvinnas på bästa sätt och som tack får du rabatt på ditt nästa inköp.

Fullt fräs i Lokatts prototypverkstad.

Namnet Lokatt är inspirerat av lodjurets förmåga att röra sig i djupa skogar och snöiga berg men knappt lämna några spår efter sig.

Än så länge är hjälmen fortfarande i utvecklingsstadiet och den slutgiltiga designen är inte helt satt ännu. Målet är dock att den första modellen kallad Impact ska finnas på marknaden redan till vintersäsongen 2019/2020.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!