Test av skidryggor: Osprey Kamber 32 / Kresta 30

Test av skidryggor: Osprey Kamber 32 / Kresta 30

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö.

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 - 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Foto: Axel Mossling

Osprey Kamber 32 / Kresta 30

"Bäst bärsystem"

Coloradobaserade Ospreys Kamber 32 för herr och den specifika damvarianten Kresta 30 är deras toppmodeller för friåkning och en säck med oerhört mycket funktioner. Minimalism är inget de jobbar med. 

Funktion Här finns gott om fack. Ett stort som nås från ryggen, ett lavinfack och ett vadderat gogglefack. Plus två snacksfickor på höftbältet. På insidan finns en liten ficka för smågrejor och även ett vattentätt fack. Där finns även plats för vätskesystem.

Lavinfacket är rymligt och lättåtkomligt. Här får det verkligen plats en rejäl spade och en längre sond, plus annat som kan tänkas passa där.  

På utsidan finns alla nödvändiga fästen. A-framefästet är förstärkt och lätt att använda. På diagonalen fästs skidorna i de tvärgående remmarna från ena till andra sidan, vilket fungerar bra. För isyxa finns en liten ögla längst ned och hjälmnätet kan fästas antingen utanpå lavinfacket eller på toppen av ryggan. 

Bärsystemet är Ospreys trumfkort. Med en styv ram, justerbara välpaddade axelremmar och ett precis lagom tjockt höftbälte så är det lätt att få till en riktigt bra passform som gör åkningen med ryggan till en fröjd.

Foto: Axel Mossling

Omdöme Osprey Kamber 32 är för den som vill åka skidor med ryggsäck alla dagar på året. Den är för åkare som inte har något emot remmar på utsidan och för de som vill ha något rejält. 

Volym 32 liter
Vikt 1 450 g
Hjälmnät Ja
Lavinfack Ja
Fästen för isyxa Ja
Skidfästen Diagonalt och A-frame
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 1 800 kronor

Rejäl *****
Funktioner ****
Minimalism *
Bärsystem *****
Topptur ***

Foto: Axel Mossling

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!