Nordica HF - den klassiska bakistigspjäxan gör comeback

Nordica HF - den klassiska bakistigspjäxan gör comeback

Få delar av vår utrustning har varit lika historiskt hånad och förkastad som bakistigpjäxan - men nu gör den comeback i ny modern tappning genom nyheten för säsongen Nordica HF.

Få delar av vår utrustning har varit lika historiskt hånad och förkastad som bakistigpjäxan – denna relik från 80-talet som mest hyllats av speedskiåkare, monofanatiker eller övervintrade nostalgiker. Foten satt antingen inte fast ordentligt eller så klämde de precis överallt och till råga på allt gick det inte att ta ur och torka innerskorna eftersom de var integrerade i skalet. Väldigt få personer sörjde när de sakta försvann från butikshyllorna och in historiens glömska.

Fram tills nu vill säga. Pjäxgiganten Nordica har nämligen dammat av konceptet med sin nya modellserie HF, en modern variant av konceptet bakistig. Tanken är att erbjuda en bekväm pjäxa som är enkel att hantera till framför allt en äldre målgrupp. Pjäxan kan till och med stängas utan att böja sig ner, det är bara att trycka ner den stora spaken baktill med staven och pjäxan är redo att åkas. HF står med andra ord för "Hands Free" och syftar alltså på att det ska gå att ta på och av pjäxorna utan att använda händerna.

Än så länge är det lite oklart om fördelarna med smidigt insteg och avtagande kompromissar på åkkänslan eller ej, men det är helt klart en funktion som många säkert uppskattar. Inte minst äldre, motstridiga barn eller åkare som av andra anledningar tycker att det suger att varje dag kriga för att få på sig pjäxorna.

HF-pjäxorna har en låsmekanism baktill som liknar ett gåläge som låser ihop det annars extremt vida insteget. Därefter finns det ett enda spänne som du kan spänna och knäppa upp enkelt med staven för att få till lagom tajt passform. Inget mer krångel med fyra spännen, remmar och kalla fingrar med andra ord. Men är det för bra för att vara sant? Det återstår att se.

Den nya HF-serien kommer med 102 millimeters läst i fyra modeller: HF 110 och HF 85 W, samt två versioner med integrerade värmeslingor i innerskon kallade HF Elite Heat och HF Elite Heat W som båda har samma flex som motsvarigheterna utan inbyggd värme. 

Nordica HF 110 och 85W kostar 5 499 kronor och finns i butik nu i höst.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!