Milslånga pister

Milslånga pister

Letar du efter snösäker och solig skidåkning är den italienska skidorten Cervinia ett säkert kort. Skidsystemet är sammankopplat med Zermatt, pisterna är oändliga och i backen hittar du några av
Alpernas bästa skidrestauranger.

Det finns antagligen ingen skidort som lämpar sig bättre för cruising i långa och lätta pister i det blå-röda registret än snö- och solsäkra Cervinia.
Det italienska pistparadiset ligger på 2 050 meters höjd vid foten av Matterhorn. Utsikten är fenomenal. Skidområdet är gigantiskt. Liftsystemet är sammankopplat med den schweiziska grannen Zermatt och på bägge sidor om toppstationen Klein Matterhorn – Alpernas högsta kabinbana – finns det mängder av milslånga motorvägar att glida utför.

Den längsta, som är en av Alpernas finaste pister, startar från toppen av Plateau Rosa på 3 480 meters höjd och slingrar sig nerför den högalpina terrängen mellan spännande klippformationer, hela vägen ner till Cervinias grannby Valtournanche. 1 950 meter i fallhöjd och 13 kilometer njutning. Det är bara en av otaliga oändligt långa cruisingpister som finns att välja på i Italiens högst belägna skidsystem som består av 24 liftar och 150 kilometer pist. Med Zermatts liftsystem inkluderat i liftkortet blir det totalt 58 liftar och 350 kilometer pist.

Blir du trött i benen, sugen på en espresso eller hungrig finns det gott om skidkaféer och skidkrogar att välja på i liftsystemet. Det är en fördel med italienska skidorter. Flera av pistserveringarna i Cervinia är bland de bästa som finns i skidvärlden. En långlunch på Chalet Étoile - svenska Ulla Frassys skidkrog som ligger bredvid en blå pist som leder ner mot Plan Maison - är förstås ett obligatoriskt stopp.
Men det finns fler anledningar att kliva ur bindningarna. Plan Torrette serverar god mat och mysiga Rifugio Guide del Cervinio, som du hittar högst upp i liftsystemet, bör besökas. I källaren är det trivsamt och från balkongen är utsikten över Aostadalen oslagbar.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!