Österrikes 8 skönaste skidorter

Österrikes 8 skönaste skidorter

Att vi svenskar vallfärdat till de österrikiska Alperna i decennier är ingen slump. Här finns välpreparerade pister, bra offpist och vild afterski i trivsamma bergsbyar med skyhög mysfaktor. Det här är Åka Skidors 8 favoritorter.

Ischgl

Högt belägna och snösäkra pister, ett toppmodernt och högeffektivt liftsystem i kombination med en traditionell tyrolsk by. Är Ischgl den perfekta skidorten?

Ischgl är en klassisk skidort strax söder om St Anton, närmare bestämt i Paznaundalen. Skidområdet delas med Samnaun i Schweiz och många pister är följaktligen länkade direkt in i grannlandet.

Den trånga huvudgatan och några små tvärgator är i stort sett befriade från trafik, men Ischgl har genom åren blivit allt mer av en stad när mysfaktorn fått stå tillbaka för kommersen. Byn är kompakt men det kan ändå bli fråga om långa promenader till och från gondolliftarna i vardera änden.

Bergsmassivet är ett av de mäktigaste i Österrike. I det högt belägna skidsystemet når du bland annat topparna Greitspitz och Palinkopf på 2 870 respektive 2 865 meter. Ischgl är snösäkert och merparten av pisterna ligger över trädgränsen; det är oftast en fördel men vid dåligt väder blir de exponerade lägena lätt till en nackdel. Då är skogsåkningen i Bodenalp det bästa som går att uppbringa.

Vid bra väder och snötillgång är det istället Vesil, något högre upp på berget, som gäller. Här finns både preparerade och opreparerade pister. Ett annat hett alternativ är långåket från Palinkopf ner till Samnaun i Schweiz, en charmig restaurang i byns utkant erbjuder en skön mellanlandning innan hemfärden påbörjas.

Åkare som söker utmaningar behöver inte gå nödbedda. Det finns gott om branta och krävande pister. Exempelvis Greitspitz har en lutning som överstiger 30-grader på det värsta stället. Samtidigt finns en uppsjö av breda, lättåkta och välpreparerade pister och gigantiska Snowart som är en av Europas bästa parker. De mycket goda offpistmöjligheterna sätter pricken över i.

+ Kompakt och klassisk ort med bilfri bykärna. Högt belägna och snösäkra pister. Toppmodernt och högeffektivt liftsystem. Livlig afterski. Bra parkåkning.

Skidsystemet är inte idealiskt för nybörjare och försiktiga åkare; pisterna ner till byn är både branta och svåra. Afterskin kan vara lite väl vulgär. Merparten av åkningen är ovan trädgränsen.

FAKTA

Byns höjd 1 400 meter
Åkhöjd 1 400–2 870 meter
Antal liftar 41 stycken
Total pistlängd 238 kilometer
Blå pister 20%
Röda pister 64%
Svarta pister 16%

www.ischgl.com

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!