Marker The Duke 16

Marker The Duke 16

Den ultimata freeridebiningen, lika bra uppför som nedför.

Fakta:

I korthet Stabil utförsbindning med möjligheten att lyfta hälen och gå uppför med stighudar. Utför är den lika stabil som vilken annan alpinbindning som helst. The Duke glappar inte det minsta och löser ut när den ska, och bara då. Konstruktionen består av en bottenplatta i glasfiberförstärkt nylon som håller ihop tå- och häldelen, vilka har metallförstärkningar. Känns lite plastigt men verkar hålla bra. Det är lätt att justera höjden på sulan om man byter mellan slalompjäxor och randonnéesko. Dessutom är höjdjusteringen fiffigt konstruerad så att bindningen inte tappar vridstyvhet. En annan sak som är gjord med vridstyvheten i åtanke, är infästningen i skidan där skruvhålen sitter på bredare avstånd än vad som är normalt på skidbindningar.

För vem? The Duke passar freerideåkaren som mest väljer liftburen åkning men även vill kunna ta sig upp för egen maskin för att hitta bra utförslöpor. Fjädern börjar på 6, vilket gör att den fungerar från cirka 60 kilo, och kan dras upp till 16 på skalan, lagom för den som vill åka Extrem-nm.

Uppför Bindningen fungerar bra uppför, i gångläge åker hela bindningen ett par centimeter bakåt, och lätt bakmonterat håller sig skidspetsarna uppe i den djupaste lössnön. Hälhöjaren har bara ett läge, men det räcker. Rutinerade åkare går ändå inte brantare än vad som passar Duken. Men vikten är ett klart minus.

Bytet mellan uppför och utför Det är lite krångligt att byta från åk- till gångläge. Pjäxan måste tas ur och en spak ska föras bakåt. Har man trampat på uppför är risken för nedisning stor, vilket gör det svårt att ställa tillbaka bindningen för utförsåkning med låst häl.

Utför Precis lika stabil och bra som vilken alpinbindning som helst. Ända skillnaden är att Duken är lite onödigt hög, men man vänjer sig och det är inget som stör. Två tummar upp!

Av: Mårten Pettersson

Faktaruta

Marker The Duke 16


Pris 4 000 kronor
Vikt 2 680 gram/par (storlek Large)
Hårdhet på fjäder 6-16
Höjd Bygger upp 34 millimeter från skidan.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!