Hargins träningstips: Core-träning

Core syftar till din kroppskärna och sammanfattas ofta av rygg, bål, mage, skuldror och höft – alla viktiga muskler när du åker skidor. Därför gäller att ha en bra grundstyrka i din kärna så du kan stå emot de påfrestningar som du utsätts för.

Det här är ett par övningar som kommer suga i kroppen. Första tipset är en av Mattias egna favoriter som ser till att skapa ett rejält tryck i magen och bålen. Viktigt att poängtera är du ska rotera med hela höften för att övningen ska få som bäst effekt. 
Du kan ta ut tre versionen av övningen, dels nerifrån och uppifrån, och dels som en boxningsövning där du boxar fram armen. 

Börja med lätta vikter och arbeta dig uppåt. Det här är en övning som lätt kan ge en sträckning om du inte är uppvärmd eller har för mycket vikt och därför "tappar" tillbaka vikten. Se till att full kroppskontroll hela övningen igenom. 

Se videotipset här: 

6. Träningstips 3D Alpint - Core from Mattias Hargin on Vimeo.

Andra core-övningen är inte helt olik den första men genomförs med fria vikter istället för en maskin. Här går övningen ut på att stoppa rotation för att på så sätt bli stark i vridmomentet.
Du kan genomföra övningen antingen genom att från en låg position skjuta vikten upp i en pendel alternativt börja högt och sedan "slå" vikten neråt – även då i en pendel så att de stora muskelgrupperna aktiveras. 


Sedan finns även en tung version version där du snabbt för vikten från sida till sida – och på så sätt jobbar med vridmomentet som största vikten. Märk här hur Hargin själv använder sig av en hantel på 7,5 kilo. med andra ord, börja inte för tungt. 

Se videotipset här: 

9. Träningstips 3D Alpint - Rotationer Core from Mattias Hargin on Vimeo.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!