Know before you go – en film om lavinsäkerhet

"It doesn't matter if you have made thousands of good calls – all it takes is one bad call and that is one too many."

Skidåkning kan snabbt förvandlas från världens bästa lek till dödligt allvar om man inte är medveten om vilka risker som kommer med att befinna sig på berget och man inte har rätt utbildning när det kommer till laviner.
90 procent av alla laviner orsakas av offret själv eller av någon i offrets närhet, och av alla som dör i en lavin dör 1 av 4 av trauma. Resterande dör av syrebrist eller koldioxidförgiftning. 

Det är verkligen inte roliga siffror men trots väldigt viktiga siffror att veta och förstå. Laviner kan vara otroligt fascinerade och på ett sätt vackra, men de är också väldigt farliga – och den vetskapen måste man ta med sig ut i backen i vinter. 

Trent Meisenheimer har tillsammans med Utah Avalanche Center, Colorado Avalanche Information Center, Avalanche Canada, Backcountry Access, American Avalanche Assiciation, American Institute of Avalanche Research and Education och National Avalanche Center, ja i stort sett hela nordamerikanska lavinsäkerhetseliten, gjort en utmärkt film om hur du och dina vänner undviker att hamna i en lavin. Se den.

Vill ni lära mer om laviner och lavinsäkerhet rekommenderar vi en besök på svenska Fjällsäkerhetsrådet

Var smart, utbildada dig kring laviner och lavinsäkerhet. Det kan vara skillnaden mellan liv eller död. 

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!