5fd921d05d769

Artiklar

Dhaulagiri expedition 2007

I slutet av augusti åker den svenske extremskidåkaren Fredrik Ericsson till Nepal för att som först i världen åka skidor utför det 8 167 meter höga berget Dhaulagiri. Världens sjunde högsta berg.

Text: Åka Skidor • 2007-08-01

Fredrik är uppväxt i Umeå men bor numera året runt i franska Chamonix och tjänar ihop till brödfödan genom att åka skidor på heltid. 2004 blev han förste svensk att åka skidor utför en 8000-meters topp när han skidade utför Shisha Pangma i Tibet. Året efter åkte Fredrik, tillsammans med Norrmannen Jörgen Aamot, skidor utför sin andra 8 000-meters topp, Gasherbrum 2 (8 035m) och de lyckades även bli i först i världen att åka skidor på det spektakulära berget Laila Peak (6 069m) i Pakistan.

För att lyckas med sitt mål har Fredrik en lång och strapatsrik resa framför sig. Under expeditionens sex veckor kommer han att resa genom Nepal, uppleva dess exotiska kultur, kämpa för att hålla sig frisk i landets digra bakterieflora och sist men inte minst klättra och åka skidor på ett av världens högsta berg, med allt vad det innebär.

– Dhaulagiri blir en kamp mot tunn luft, kyla och stormvindar. Lägg därtill dryga 3 000 höjdmeter att klättra och skidåkning i brant och exponerad terräng. Det är allt detta som gör det till ett spännande äventyr, säger Fredrik.

Normalt sett klättras de högsta bergen i Himalaya av stora team som med hjälp av sherpas (bärare) släpar upp en stor mängd utrustning på berget och bygger läger längs med leden. Många använder även artificiell syrgas för att nå toppen.

När Fredrik ska klättra nordost ryggen på Dhaulagiri gör han det på ett annorlunda sätt: han klättrar helt på egen hand, utan sherpas och artificiell syrgas. Och åker skidor ner.

Dhaulagiri kommer från ”Dhavali giri” som är sanskrit och betyder ”Det vita berget”. Dhaulagiri, som med höjden 8 167 meter är världens sjunde högsta berg, ligger i centrala Nepal. En Schweiz-Österrikisk expedition ledd av Max Eiselin gjorde den första bestigningen av berget 1960. Dom klättrade längs med Nordost ryggen. Sedan dess har berget klättrats av ett hundratal personer och besöks av legender såsom Reinhold Messner, Ed Viesturs och Jean-Christophe Lafaille. Men än idag har ingen lyckats åka skidor utför berget.

Fredrik kommer att blogga här på akaskidor.se under hela expeditionens gång.

Av: Åka Skidor

Dhaulagiri expedition 2007
Dhaulagiri expedition 2007


Text: Åka Skidor • 2007-08-01
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top