5fd921d36ea48

Artiklar

Black Diamond lanserar nya skidpjäxor

I förra veckan presenterade amerikanska Black Diamond sin nya pjäxlinje. Tre års utveckling har lagts ner på projektet och det mest intressanta är deras nya alpina turpjäxor som kan komma att revolutionera pjäxdesign åren som kommer.

Text: Åka Skidor • 2008-01-06

Tidigare har man tvingats välja mellan uppförsprestanda eller utförsegenskaper, ingen pjäxa har hitills lyckats förena de båda i en renodlad friåkningspjäxa. Black Diamonds flaggskepp Factor ser ut att kunna göra slut på kompromissandets dagar. Det är i princip en vanlig överlappande alpinsko med fyra spännen.

Men det mest spännande är ett nytt gåläge och en utbytbar sula som går att variera mellan traditionell, slät alpinsula och en med gummi. Flexindex ska enligt obekräftade rykten ligga på 140, alltså ren racingflex. Men vi tvivlar på att det är så styvt men om det ligger runt 120 är det ändå tillräckligt styvt för de flesta friåkare som kör riktigt hårt, och bra mycket styvare än de randopjäxor som finns på marknaden idag. Flexet saknar även stopp som traditionella överlappsskor, det är istället progressivt vilket sparar på skenben och ger bra skidkänsla.

Nästa stora nyhet är innerskon som hämtat idéer från snowboardinnerskor. Den anatmskt utformade innerskon har en smart snörning som gör att foten sitter ordentligt fast i innerskon. En annan stor fördel är att man kan knäppa upp alla fyra spännena vid uppförsgång men undvika att foten glider runt i innerskon vilket brukar betyda skavsår.

Det här är en mycket spännande nyhet som många offpiståkare längtat efter i många år och ihop med en bindning som Marker Duke har gränserna mellan friåkning och turåkning suddats ut totalt.

Utöver Factor lanserade Black Diamond även ett flertal andra modeller för randonnée och telemark. Pjäxorna kommer att visas i Europa under ISPO-mässan i München i början på februari och kommer förhoppningsvis finnas i svenska butiker i höst.

Av: Åka Skidor

Black Diamond lanserar nya skidpjäxor
Black Diamond lanserar nya skidpjäxor


Text: Åka Skidor • 2008-01-06
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top