Annons

Bruno Compagnet på Aiguille du Midi. Foto: Mattias Fredriksson

Artiklar

Chamonix bästa offpiståk

Chamonix är offpiståkningens huvudstad. Oslagbara fallhöjder i kombination med Alpernas häftigaste terräng gör friåkning radikal i ordets rätta bemärkelse. Åka Skidor guidar dig till de bästa offpiståken i Chamonix.

Åka Skidor • 2008-01-18

1 LES GRANDS MONTETS – LES ROGNONS 

Den norra sidan av les Grands Montets är standardvägen ner från toppen. Enda pisten är Pointe de Vue som gör en lång svepning runt berget tillbaka till Lognan. Det populäraste offpist-åket utför Glacier Rognon är Les Rognons, en jämn och lagom brant och härligt lång glaciärsluttning som sveper ner mot Argentière-glaciären. Miljön känner du igen från många skidbilder. Den veckolånga skidbestigningsturen Le Haute Route börjar här och fortsätter tvärsöver glaciären. Inramningen på Les Rognons är fantastisk; du åker med Aiguille Vertes och Droites kilometerhöga nordväggar bakom ryggen och surfar ner mot den väldiga Argentière glaciären som breder ut sig som en frusen fjord mellan bergen. Se upp med glaciärsprickor och ta sikte rakt mot det stora klippartiet nere vid glaciären. Håll dig nära högerkanten av klipporna (Moraine de Rognon) och runda dessa med god marginal till Argentière-glaciärens djupa sprickor. Följ sedan Pointe de Vue pisten tillbaka till Lognan.  

Orientering Lätt, vid bra sikt 
Åkning Medelsvår 
Fallhöjd 1 300 meter

2 LES GRANDS MONTETS – LE DÔME (LA FACE) 

När man bränner utför de enorma vita vidderna på nordsidan på Les Grands Montets råder ingen tvekan om att man befinner sig på ett av världens bästa skidberg. Les Grands Montets. Storslagnare skidområde finns inte, här är det svårt att undvika ett riktigt bra åk. Spana in din väg utför Domen på väg upp i kabinbanan. Den branta inledningen förbi glaciärsprickor och seracer (jättelika isblock) mynnar ut i åkytor som kan ge en del beslutsångest. Men ta vara på det unika tillfället och improvisera dig ned till mittstationen Lognan, via något av de klassiska åken nedanför Bocharden och Hersen. Här är det lätt att bli fartblind – reka innan du susar iväg. Glöm inte att du befinner dig på glaciär högst upp och se upp med klippblock längre ner. Offpist är inte mindre farligt för att det sker på synligt avstånd från liften.

Orientering Lätt, vid bra sikt 
Åkning Medelsvår 
Fallhöjd 1 300 meter

Chamonix bästa offpiståk
Bruno Compagnet i Drömskogen på Grands Montets. Foto: Mattias Fredriksson

3 LES GRANDS MONTETS – LE LAVANCHER 

En klassiker. Populärt åk, med många fördelar: Åkbart tidigt på vintern (upptill och nertill), ingen glaciär att oroa sig över, relativt lätt att hitta. Stora lössnö ytor med typisk Chamonix-avslutning på smal skogsstig (bobsleigh-känsla) ner till dalen. Nackdelen är att man måste invänta buss för att komma tillbaka till liftsystemet. Rekommenderas därför som avslutning efter en skiddag på Grands Montets. När kvällssolen kastar ett svagt orangerosa sken över den snöklädda amfiteatern Lavancher är det rätt plats att vara på. Kom ihåg att 2Lavancher2 betyder lavin på savoyarddialekt. Ett flertal varianter finns, men den klassiska vägen går från Bochard och nerför en brant sluttning, traversera sedan åt vänster under klipporna bort till den vänstra grytan som du med nöje följer ner till Pendant platån, varpå färden fortsätter på en brant skogsstig ner till byn Lavancher.

Orientering Relativt lätt 
Åkning Medelsvår 
Fallhöjd 1 600 meter

4 LES GRANDS MONTETS – FORETS DES JEURES & COMBES DE LA CRUSE AUX FAVRES 

Det här åket är, liksom alla andra skogsrännor på Grands Montets, perfekt vid dålig sikt. Övre delen av åket, Drömskogen, är förresten lika populärt vid fint väder som när snön vräker ner. Drömåket nås via någon av stolliftarna Marmottons, Tabe eller Plan Roujon. Här får du den bästa skogsskidåkningen i dalen, en kilometerlång extas på böljande sluttningarna med gles lärkträdsskog. Sväng av år vänster efter några branta kullar och staka bort mot Plan Roujon liften. Vill du förhöja adrenalinhalten fortsätter du ner till dalen via Combes de la Cruse aux Favres, den finaste av skogsrännorna på Grands Montets, men också den svåraste att hitta. Kännetecknet är dess karaktäristiska Y-form. Det svindelframkallande skogsschaktet är cirka 40° brant, trixigt smal till en början och ihållande så att benen brinner av mjölksyra när du når dess slut, efter drygt en kilometers svängande.

Orientering Rätt knepig (*lätt) 
Åkning Mycket svår (*medelsvår) 
Fallhöjd Totalt 900 meter (*240 meter)
*Drömskogen

Chamonix bästa offpiståk
Chad Sayers på La Flégère. Foto: Mattias Fredriksson

5 LES GRANDS MONTETS – PAS DE CHEVRE 

Pas de Chèvre (getstigen) är sannolikt ett av världens finaste off piste åk. Det är ett sånt åk som bara finns i Chamonix; brant åkning, hög fallhöjd, oslagbar utsikt och en svindlande väg utför en bergsida som på andra skidorter varken vore tillgänglig eller ens påtänkt för skidåkning. Men åker man skidor i alpinismens födelse- och huvudstad, tänjs gränsen för vad som är ett normalt skidåk. I Chamonix är det extrema normalt. Från toppstationen: åk västerut nerför Glacier des Grands Montets och håll till höger så att du finner den enklaste av de tre korridorerna. Den 30°-35° branta passagen är nyckeln till de öppna ytorna på västsidan av Aiguille des Grands Montets. Med hela Mont Blanc massivet i blickfånget plöjer du nerför den branta bergssidan som ofta får rejäla snödump. Håll åt höger när ravinen smalnar av och åk över en moränås, passera under ett fruset vattenfall och leta sedan efter någon av de två rännorna som leder ner till slutet av Mer de glace / Vallée Blanche. Den vänstra av rännorna är minst brant och att föredra vid snöbrist. Korsa glaciären och följ skogsstigen Mottets som zickzackar ner genom skogen till Chamonix. För extremskidåkaren är Pas de Chevre möjligt att nå från Bochardliften (2800 m). Bakom skyddstaketet vid toppen brukar en och annan adrenalin-freak droppa ner i den 45° branta Couloir de Poubelles (sopnedkastet), den svåraste rännan på Grand Montets. Det är ett obehagligt ställe att falla på. Rännan går i en ”dogleg” och vill man inte krossas mot klippväggen i kröken bör man vara säker på sina hoppsvängar. Rep kan vara nödvändigt för en firning från toppen. 

Orientering Seriös 
Åkning Svår 
Fallhöjd 2 800 meter

6 LES GRANDS MONTETS – RECTILIGNE

Vill du åka utför en couloir med stort C är den spikraka, vrålbranta ochkilometerlånga Rectiligne ett drömåk. Den smala och 45° branta snörännan är en riktig svindelframkallare och dess lodräta granitväggar ger inga alternativ om du ångrar ditt vägval. Förhållandena varierar från fantastisk åkning i pudersnö, sjyst i vårsnö, till livsfarlig extremåkning – när underlaget är hårt och isigt. Fortsättningen utför Glacier de Nant Blanc är en skön avslutning med ett imponerande grodperspektiv på granitskrapan Les Drus. Vägen ned till Vallée Blanche är densamma som för Pas de Chevre. Åkbar från februari till april.

Orientering Seriös 
Åkning Mycket svår 
Fallhöjd 2 800 meter

Chamonix bästa offpiståk
Bruno Compagnet på Grand Envers. Foto: Mattias Fredriksson

7 L’AIGUILLE DU MIDI – ENVERS DU PLAN 

Det här är ett av elegantaste glaciäråken i Alperna. Pricka in ett högtryck med knallblå himmel, gassande sol och du får ett oförglömligt åk utför Mont Blanc massivets gnistrande glaciärer. Envers du Plan är ett fantastisk skidäventyr; bättre, brantare och roligare än den 25 kilometer långa sightseeing- / transportsträckan Vallée Blanche. Om du inte fått svindel i kabinbanan upp till 3 842 meter höga Aiguille de Midi så brukar den smala snökammen ner till Vallée Blanche framkalla knäsvaghet. Följ de fasta repen tills kammen planar ut. När du fått på skidorna så börjar den spektakulära glaciärfärden nerför en labyrint av isblock och glaciärsprickor. Håll åt vänster (ostlig rikting). Här gäller det att ta det lugnt och välja en säker väg mellan sprickorna. Följ Envers du Plan-glaciären – superb glaciäråkning – ner till en brant sluttning där du antingen firar dig nerför klippan till höger (går att traska runt) eller väljer någon av rännorna till vänster. Requinhyttan är som gjord för en lunchpaus. Stanna till och njut av den fantastiska utsikten över Mont Blanc-massivets imponerande glaciärlandskap innan du fortsätter på skidturistautostradan Vallée Blanche och vik av åt höger vid glaciärens slut (rastplatsen i skogen). Följ serpentinstigarna genom skogen, ner till Chamonix. En högalpin skidtur som kräver god kunskap om glaciärer.

Orientering Seriös 
Åkning Svår 
Fallhöjd 2 800 meter

8 LE BRÉVENT – PENTE DE L’HOTEL

Ett i sammanhanget relativt kort, men likväl klassiskt, skidåk som huserat mängder av friåkningstävlingar genom åren. Den mäktiga utsikten mot Mont Blanc-massivet på andra sidan dalgången bidrar till den storslagna helhetsupplevelsen. Åk upp med toppkabinen på Brévent och kör de första hundra meterna i C. Bozon-pisten tills den gör en skarp högersväng, där fortsätter du rakt fram under repet och följer en (oftast spårad) travers som via lite sidestepping leder dig ut på en luftig rygg med hela åket nedanför dina skidspetsar. Här kan du välja mellan att droppa in direkt eller fortsätta att hajka vidare upp längs kammen för att nå fler åk längre ut på ryggen. Toppen av ”Hotellfacet” är brant, runt 40 grader men linjevalen är många och ganska uppenbara, du ser oftast vart du ska åka. Ta sikte på stolliften Parsa i botten och välj din linje. Åket är fyllt med klippor i olika storlekar och massor av mindre rännor. Åket är däremot sydvänt och kan stundtals vara förrädiskt ur både snö och lavinsynpunkt, så åk med omsorg och välj din tid på dagen väl. På våren erbjuder Pente de l’Hotel något av dalgångens bästa slasksnöförhållanden.

Orientering Relativt enkel, åks ofta 
Åkning Medelsvår 
Fallhöjd 700 meter

Alpernas 10 mäktigaste skidåk


Österrikes 8 skönaste skidorter


9 hemliga giganter i Alperna

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top