5fd921e2aba11

Artiklar

St Anton

St Anton bjuder på bra och lättåtkomlig offpist nära liftarna. Har det inte snöat de senaste dagarna ska du söka dig till liftsystemets utkanter. Rendl och Stuben ät två bra tips.

Åka Skidor • 2008-01-18

Schöngraben – Direkt efter ett snöfall Fallhöjd: 600 meter alt 1000 meter Ligger lättillgängligt mitt inne i St Anton och blir snabbt uppåkt om det snöat. Åk upp med Gampen och Kapalliften. Väl uppe kan du, om snöförhållandena är säkra, åka direkt ner i den stora ravinen. Det klokaste valet att följa pisten längs Schöngrabeliften, runda lifthuset vid dalstationen och starta åket där. Från lifthuset öppnar det sig fält på vänster hand uppifrån sett. Där är det lättast att åka, men gillar du skogskidåkning är det bättre till höger. Väljer du de öppna fälten kommer du ner i den stora ravinen som tar dig till Nasserein och några korta transportliftar tillbaka till St Anton. Om du i stället väljer att åka till höger ner i skogen med riktning ner mot byn är det brant och fin åkning, se bara upp för lavingatorna.

Wannele – Framsidan av Rendl Fallhöjd: 1100 meter Bortanför den nya tågstationen i St Anton ligger äggliften som tar dig upp till Rendl. Där uppe finns det fina möjligheter till offpiståkning alldeles invid liftarna. Om du tänkt dig ett åk i riktnig mot St Antons bykärna – glöm det! Det är förbjudet på grund av skogsplanteringar, dessutom är det mycket lätt att komma fel med farliga konsekvenser som följd. Satsa i stället på att ta Gampenbergliften som är släpliften närmast avstiget på äggliften. Väl på toppen, med ansiktet i fallinjen ska du hålla höger ner på de fina fälten som går ända ner till trädgränsen. Från trädgränsen finns det flera fina öppningar i skogen, antingen till Tobelliften eller hela vägen ner till pisten mot St Anton.

Langen – Bra avslutning på dagen Fallhöjd: 1 100 meter Ett längre åk i Stuben som är lämpligt att avsluta dagen med. Åkningen är ganska lätt men det finns stora variationsmöjligheter. Ta alla tre liftarna upp till Albonagrat. Starta vid restaurangen och gå västerut på plattån. När du kommer fram till nordsluttningen har du Stuben åt höger och Langen till vänster. Ta till väster, håll höjd och efter 20 till 25 minuter kommer du fram till Kaltenberghütte, där ska du svänga ner mot skogen, sikta mot elledningen. I ledningsgatan väntar rolig åkning med massor av små hopp och terrasser. Nere i Langen är det skönt att släcka törsten med en kall öl innan tåget tar dig tillbaka till St Anton. En längre variant på åket är att från början gå upp på Maroikopf. Men då krävs det en halvtimmes vandring upp på toppen och en guide eller någon annan som hittar ner på ett säkert sätt.

Schweinströge – Högalpin åkning Fallhöjd: 700 meter Fin åkning i högalpin miljö där du måste använda omdömet. Åket är inte speciellt brant men det är däremot den övriga omgivningen vilket gör att det tidvis kan vara stor lavinfara i området. Ta dig till toppen av Schindlerspitze 2660 meter över havet. Runda toppen motsols och skråa under klipporna mot Valugabahns liftstolpe på kammen. Tyvärr måste du gå den sista biten upp till kammen. Från kammen kan du åka direkt ner mellan klipporna eller skråa en liten bit till och åka ner på ett stort öppet fält med snällare lutning. Åk hela vägen ner till Schindlergrat-bahn och ta ett åk till. Om du är en vass åkare kan du åka direkt ner i de magnifika Schindlerrännorna från toppen. Ta vänster direkt efter liftavstigningen och åk ner för någon av rännorna som alla leder till traversen på Schweinströge.

Av: –

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top