5fd922ce4716c

Artiklar

I Hemingways skidspår

Nobelpristagaren Ernest Hemingway var en av 1900-talets största författare och mest mytomspunna äventyrare. Han var också en passionerad skidåkare som skibummade och åkte offpist i Alperna på tjugotalet. Åka Skidors chefredaktör Patrik Leje har åkt i Hemingways skidspår.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21

Att 1900-talets mest mytomspunna författare levde ett äventyrligt liv som krigskorrespondent, storviltsjägare, sportfiskare och tjurfäktningsentusiast känner antagligen de flesta till. Mindre känt är att Hemingway var en passionerad utförsåkare och skidbestigare. Under sin tid som journalist i 20-talets Europa – när alpin skidåkning fortfarande var en okänd sport och liftarna lyste med sin frånvaro – tillbringade Hemingway flera vintrar tillsammans med sin första fru Hadley och sonen John Hadley Nicanor i den lilla österrikiska alpbyn Schruns.
Här levde Hemingway ett billigt och enkelt liv, skrev romaner och noveller, njöt av orörda pister och vackra berg. Antagligen var han tidernas förste skibum.

Hemingways intresse för skidåkning väcktes i Chamby-sur-Montreux i Schweiz där han lärde sig tekniken att fästa sälskinn under skidorna för att kunna klättra uppför och åka utför snöklädda branter. I reportaget Jul på världens tak beskriver han med inlevelse en skidtur i Chamby juldagen 1922. Under sina år som Europakorrespondent i 20-talets Paris besökte Hemingway vintertid skidorterna Cortina och Gstaad.
Men den lilla österikiska byn Schruns i Österrike blev Hemingways favoritskidort.”Vi älskade Vorarlberg och vi älskade Schruns. Vi brukade resa dit omkring slutet av november och stanna till närmare påsk.” skriver Hemingway i den novellen Man kommer aldrig från Paris.

Hotel Taube där Hemingway bodde under sina vintrar i Schruns finns forfarande kvar. Här samlades hotellvärden Nels, skidläraren Lent, byns bankdirektör och polischef sent på kvällarna i hotellets restaurang för att spela poker.
Det sägs att skidläraren Walther Lent ibland betalade sina spelskulder till Hemingway med en guidad skidtur och att det var Lent som lärde Hemingway allt om skidturerna i Montafondalen: ”Walther Lent ansåg att det roliga med skidåkning var att ta sig upp i de högsta bergstrakterna där man var alldeles ensam och där det inte var spårat och sen åka från den ena alphyddan till den andra över höga pass och glaciärer. Mest av allt tyckte han om glaciärskidåkning, men för det måste vi vänta till våren när sprickorna var tillräckligt övertäckta”, skriver Hemingway.

I Hemingways skidspår
I Hemingways skidspår
Liftsystem: Silvretta Nova med 28 liftar och över 100 km pist.
Skidbestigning: Silvretta-massivet
Bo på Hemingways hotell: Hotel Taube,
tel: +43 55 56 72 384,
fax: +43 55 56 72 14 58,
Posthotel Rössle
tel: +43 55 58 83 310,
fax: +43 55 58 83 31 50
Resa: Flyg till Innsbruk eller Zürich, 2 timmars transfer med tåg eller hyrbil.
www.montafon.com

Av: Åka Skidor

I Hemingways skidspår
I Hemingways skidspår


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top