Nelson & Whitewater - Storleken har ingen betydelse

Nelson & Whitewater - Storleken har ingen betydelse

Vad gör två lusiga liftar med knappt 400 mediokra fallhöjdsmeter i ett avlägset hörn av Kanada värda att skriva om?

Ett genomsnitt på 13 meter snö varje år och världens bästa liftknutna topptursskidåkning är anledning nog. Whitewater är litet och okänt, inte minst i jämförelse med de stora orterna som Whistler, Banff och det för svenskar mer kända Fernie. Västra Kanada är känt för sitt torra djupa puder och världens bästa skogskidåkning. Whitewater är inget undantag. Topparna är runt 2 500 meter höga, men det finns högre. Det är denna mängd av toppar och potentiella åk som gör orten unik. Med endast två liftar får man tillgång till enastående toppturer. Med stighudar under skidorna tar man sig fram till hundratals åk och det finns ingen anledning att korsa någon annans skidspår innan man är tillbaka vid liften igen.

Upp till skidanläggningen tar det ungefär en halvtimme från staden Nelson. Den smala vägen slingrar sig upp i en gryta mellan två stora kammar som till största delen är klädda med granskog. Mitt i grytan strålar kammarna samman och formar en tydlig pyramidformad topp, Ymir Peak, som är synlig från hela anläggningen. Mitt i denna enorma gryta ligger Whitewater och en tvåstolslift letar sig upp på vardera sidan. Området är litet men det är inget som bekymrar den ständigt växande skara duktiga åkare som hittar hit. För det är inte pisterna som lockar utan det som finns bortom de patrullerade nedfarterna. Dessa förutsättningar ställer höga krav på egen kunskap och färdighet, både vad gäller skidåkning och i synnerhet snösäkerhet. De riktiga dumpen kommer i december och januari. Snön är torr och lätt. Whitewater ligger på den varma sidan av Klippiga bergen där vindstyrkor och temperaturer normalt är moderata. Men höjden över havet gör att anläggningen oftast klarar sig undan regn.

Skogsskidåkningen här är legendarisk, det verkar som om träden står glest och är placerade just med tanke på skidåkning. I själva verket är det bara trädkronorna som sticker upp ur snömassorna. Det är därför dessa ytor uppstår. Detta är också farlig terräng. Snön faller i sådana massor att grenverken i träden inte hinner fyllas ut och ett tomrum skapas utmed trädstammarna, så kallade tree wells. Åker man för nära ett träd kan snön och grenverket ge vika och du kan plötsligt befinna dig i fritt fall på väg mot marken tio meter längre ner. Det händer varje säsong att folk omkommer i sådana olyckor, därför gäller det att hålla koll på varandra i skogen.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Fakta om Whitewater


Resa Flyg till antingen Vancouver eller Calgary, Canadian Airlines
flyger sedan inrikes till Castlegar, därifrån är det 40 minuter till Nelson.
Hyrbil är ett alternativ. Rent-a-Wreck är billiga och det är inte några
riktiga vrak, www.rent-a-wreck.ca.

Från Vancouver tar det 8 timmar till Nelson. Väl i Nelson behövs ingen bil,
det går utmärkt att lifta till Whitewater. Annars finns 1st Chair Shuttle
Service som kostar 12 CAD tur och retur.
Boende Dancing Bear Inn hos Brooke och Sandi Letherman är suveränt. www.dancingbearinn.com.

The Flying Squirrel på andra sidan gatan är också ett alternativ, framför allt
om man gillar party.
Information www.skiwhitewater.com

Cat skiing Baldface, Craig Kellys catski-ställe innan han omkom i en
lavin 2003, erbjuder grym åkning. Catski är ett billigare alternativ till
helikopterskidåkning som finns överallt i regionen. www.baldface.net

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!