5fd92306aece8

Artiklar

Vertical Way Around – Kanada

Nu har Vertikalerna betat av Kanadas bästa skidåkning under sin resa runt världen på skidor. Whistler, Red Mountain, Revelstoke och Bella Coola har fått smaka på svenska stålkanter.

Text: Åka Skidor • 2008-02-07

“O Canada! our home and native land!
True patriot love in all thy sons command.
With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!
From far and wide, O Canada,
We stand on guard for thee.
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee.
O Canada, we stand on guard for thee.”

Det stora landet i norr är mäktigt och mycket större än man anar. Skidåkningen är riktigt bra och människorna är härliga och avslappnade. Kanada är vårt typ av ställe mer än USA.

Whistler visade oss hur ett snöfall skall se ut. Det mer eller mindre snöade tre dagar i sträck och det var ingen brist på puder. Det blev mest skogsåkning eftersom sikten var ganska dålig på hög höjd och en del av liftarna var också stängda. Men skogsskidåkningen är riktigt bra. Vi höll mest till runt ¨The Peak¨, ¨Million Dollar Ridge¨och ¨Symphony Express¨ – riktigt sjysst skidåkning.

Vertical Way Around - Kanada

Janne kör i skogen på Blackcomb i Whistler.

Glöm inte bort Blackcomb sidan som garanterat fixar en utmaning eller två. Vi gillade området runt 7th Heaven och Showcase. Whistler är en trevlig by med en hel del akiton och ett par sjyssta after ski ställen som Garibaldi och Longhorn. Kolla in servitriserna, WOW!

Vertical Way Around - Kanada

Bella Coola & vad skall man säga & helt enkelt bäst. Lodgen, Tweedsmuir, som vi bodde i ligger helt strålande mellan bergen mitt ute i ingenstans längs kusten i British Columbia. Ytan som Bella Coola Helisports kan använda för helikopter skidåkning är enormt stor och möjligheterna för skidåkning är ändlösa. Alla som jobbade i lodgen och med skidåkningen är strålande. De fick verkligen oss att känna oss som hemma. Det var en intressant blandning av gäster i lodgen och det var även ett par heta fussballmatcher om kvällarna – Kanada mot Sverige – tyvärr så det blev det nog mest segrar för kanadensarna.

Helikopterskidåkning handlar också mycket om vädret och man skall vara beredd på att det blir dagar utan skidåkning på grund av dåligt väder. Vi fick ett par sådana dagar, men vi hittade en annan aktivitet – flugfiske! Det är en helsjuk känsla att stå mitt ute i älven och fiska mitt i vintern med ett ymmigt snöfall.

Det är en enorm känsla att bara kliva in i ¨the bird¨ (helikoptern), flyga iväg, hitta ett sjysst åk på berget, landa på en liten bergskamm och sedan dra iväg genom orörd puder snö för att sedan bli upplockad av helikoptern längre ned. Helt klart att man lätt kan bli van vid sådan skidåkning. Guiderna, Paul och Woody, gjorde ett bra job med att hitta olika varianter på åk och alltid med puder – FANTASTISKT.

Bella Coola är också väldigt mycket kring en person, svensken Peter ¨Swede¨ Mattson som sköter stället. Swede är en riktigt cool kille med mycket karaktär och han gjorde vårt besök extra minnesvärt. Man kan undra vad de andra gästerna tänkte när Swede tog fram en flaska snaps och svensk sill. Vi svenskar tog sedan ton med ¨Helan går¨ direkt från hjärta och själen – ett mycket känslosamt ögonblick. Bella Coola är helt klart en av våra bästa skidupplevelser någonsin och det är verkligen ett ställe att åka till för all skidentusiaster. Vi skall verkligen försöka att komma tillbaka dit nästa vinter..

Revelstoke var nästa stora skidområde. De öppnade för liftburen skidåkning i december 2007 och det kommer att spenderas en väldigt massa pengar de närmaste åren på att göra området till ett av de bästa i Nordamerika. Revelstoke har redan riktigt bra liftburna vertikala höjdmeter (mest i Nordamerika) och en intressant skidåkning. Om man vill få en riktigt genuin upplevelse så skall man inte vänta för länge att åka hit. I staden Revelstoke händer det dock inte mycket och den är ganska död. Det var en cool upplevelse att ha TGR-grabbarna (Micah Black, etc.) åka skidor och filma alldeles bredvid oss i Revelstoke. TGR och The Verticals på samma ställe, intressant& Det var också et annat svenskt/norskt crew och filmade i Revelstoke – ett populärt ställe helt enkelt.

Vertical Way Around - Kanada

Revelstoke har Nordamerikas högsta fallhöjd. Rickard har med andra ord en bra bit kvar till botten.

I Red Mountain finns det inte många liftar, men området är stort och är också riktigt bra. Vill man ha en utmaning skall man åka hit och åka skogsskidåkning, kanonbra. Hika lite grann och du kommer att hitta sjyssta utmaningar. Vi hade riktigt bra snö och dessutom ¨blue bird¨ (full lampa). Det som också är bra med Red Mountain är att man behöver inte fightas med en massa andra människor om pudret. Det finns massor med utrymme för alla att få puderåkning.

Vertical Way Around - Kanada

Rickard i Red Mountain.

Vi kommer med säkerhet att komma tillbaka till Red Mountain.

Vi hade en liten incident i Red Mountain. Vår produktionspartner och kameraman från Nya Zealand ramlade och slog axeln ur led. Vi fick spendera 5-6 timmar på sjukhuset medan doktorerna fixade det hela. Han kommer dock inte att kunna åka skidor och filma närmaste tiden och förhoppningvis är han okej igen när vi kommer till Japan.

Kanada handlar givetvis också mycket om ishockey och passion för spelet är fantastisk. Montreal är ishockeyns Mekka och det är inte för inte som staden kallas ¨The city is ice hockey¨. Stadens stolthet är ¨The Habs¨, Montreal Canadiens. Visste du att Canadiens har överlägset mest Stanley Cup titlar I NHL, 24 stycken? Toronto är tvåa med 13 titlar. GO HABS GO!

Nu bär det av till Asien. Första stopp blir Niseko i Japan – skall bli spännande.

Av: Vertical Way Around

Vertical Way Around - Kanada
Vertical Way Around - Kanada
Vertical Way Around - Kanada

Vertical Way Around - Kanada
Vertical Way Around - Kanada
Vertical Way Around - Kanada
Vertical Way Around - Kanada


Text: Åka Skidor • 2008-02-07
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top