5fd9231078f1d

Artiklar

Sushi och puder i Japan

Vertical-grabbarna på väg med skidor runt jorden rapporterar om sushi och puder i Japan.

Text: Åka Skidor • 2008-02-18 Uppdaterad 2008-02-18

Japan, landet med sushi, karaoke och kortväxta människor. Japan är ett fascinerande land med en kultur som är så annorlunda mot vad vi är vana vid. Det är välorganiserat, effetivt och människorna är enormt artiga. Det är inte ofta man får uppleva att de som hjälper till vid skidliftarna bugar och tackar för att man använder liften – det vore något för fransmännen.

Vi beslutade oss för att bara åka till ett skidområde och inte till två som vi tidigare planerat. Detta på grund av den korta tiden vi var i Japan och restiden mellan orter. Vårt val var Niseko. Niseko består av ett berg (An’nupuri) med fyra skidområden (An’nupuri, Higashiyama, Hirafu och Hanazono) som hänger ihop.

Kombination av ett ganska lågt berg (toppen på 1308 meter och ca 900 vertikala meter) och närheten till havet gör att man inte direkt tror att snön skall vara bra. Men det är inte fallet med Niseko, snön är fantastiskt torr och fluffig. Det snöar också stora mängder i Niseko och vi hade ruggigt bra snö under våra dagar i Niseko. Vädret är dock ganska underligt och det växlar snabbt. Ena stunden så är det solsken, 3 minuter senare vräker snön ned och sedan 10 minuter senare så skiner solen igen

Skidåkningen är mycket bra och vi hade bland den bästa skidåkningen hittills på vår resa. Trädskidåkningen är speciellt bra med sjyssta ytor mellan träden och dessutom med dramatiska snökuddar på träden.

Vi hittade den bästa åkningen genom att traversera genom gaten bredvid King liften i Hanazono området. Traversera så långt du kan, vik sedan ner genom öppna ytor och vidare genom skogen till du kommer till en liten väg. Upp med skidorna på ryggen och gå ca 20 minuter uppför tillbaka till liftarna. Givetvis kan man också gå upp till toppen från King liften och hitta riktigt bra åkning på baksidan av berget, men då skall man vara beredd på att få gå en lång sträcka när man kommit ner.

Om man gillar kvällsskidåkning, så är Niseko stället att åka till. Det är öppet till klockan 21.00 och alla de stora strålkastarna gör att sikten är riktigt bra.

Vi bodde i byn Niseko Grand Hirafu och där händer det inte mycket förutom en massa australiensare som festar hårt. Det finns dock ett antal små japanska restauranger med riktigt bra mat. Det kan vara bra att veta om att det inte finns en enda bankomat i hela Niseko, så man måste ha kontanter med sig innan man kommer dit.

Vi tog en vilodag från skidåkningen för att kolla in snöfestivalen i Sapporo. De har otroliga snö och is skulpturer inom ett 1200 meter långt område. Festivalen är väl värt ett besök.

Tokyo är en intressant stad med sjysst buzz. Det finns massor att göra och om du gillar japansk mat, dyr shopping och karaoke, så finns det mängder i Tokyo. Shinjuku och Ginza är helt ok områden.

Ett ställe som man måste besöka i Tokyo är fiskmarknaden. Den är ruggigt stor och det vimlar av människor och små last bilar. Tonfisk är det som gäller, men man kan hitta massor av olika fiskar, musslor och bläckfisk. Det man skall göra är att ha en sushi frukost bredvid fiskmarknaden – förmodligen den bästa sushin i världen.

Nu blir det ett kort avbrott från skidåkning när vi åker till China och Tibet. Först blir det Beijing följt av an resa till Tibet på världens högst belägna järnväg – upp till 5200 meter.

Av: Vertical Way Around

Sushi och puder i Japan
Sushi och puder i Japan
Sushi och puder i Japan

Sushi och puder i Japan
Sushi och puder i Japan
Sushi och puder i Japan
Sushi och puder i Japan
Sushi och puder i Japan


Text: Åka Skidor • 2008-02-18
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen