5fd92358c1ba9

Artiklar

Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton

Vertikalerna har nått Eurpa och rapporterar från Slovenien, Dolomiterna och St Anton.

Text: Åka Skidor • 2008-04-14

Skönt att vara på europeisk mark igen och speciellt i Chamonix. Vi spenderade ett par dagar i Chamonix och det var perfekt timing för snön hade just fallit. Vi kommer att ha en Chamonix-special på hemsidan i början på maj.

Första anhalten på den avslutande Europaturnén var Bovec i Slovenien. Det var ganska sent på säsongen med stenhård snö på toppen och blötsnö i de nedre delarna. Vi fick dock ett par sjyssta åk innan alla blev nedskickade från berget av skidpatrullen på grund av den snöstorm som drog in.

Bovec har riktigt bra berg, men man skall åka dit tidigare på säsongen. Om man är villig att gå en stund så hittar man massor med bra åk, speciellt i Krnica-området. Det kommer att bli ännu bättre nästa säsong (2008/09) när man bygger ihop Bovec/Kanin med den italienska (Sella Nevea) sidan av berget. När detta händer så finns det en ny liten pärla i Europa och vi kommer definitivt att komma tillbaka nästa vinter. Stort tack till våra slovenska vänner som såg till att vi fick ett minnesvärt besök. Hotel Dobra Vila är ett toppställe och vi kommer inte att glömma den fantastiska middagen i första taget.

Dolomiti Superski: 12 skidorter – 450 liftar – 1200km pist

Området är enormt stort och det fanns inte en chans i världen att vi kunde testa allt. Vi fokuserade oss på Cortina, Arabba och Marmolada. Självklart gjorde åkte vi hela Sella Ronda turen en solig förmiddag och det tog oss ca 4 timmar att ta oss runt till alla skidorterna. Det är fantastiskt att bara åka runt och suga i sig av de mäktiga bergen.

Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton

Dolomiterna.

Det som är bra med Dolomiterna är att italienarna bara åker pist, inte offpist. Du har enorma områden för dig själv och inte speciellt många att fightas med om orörd snö.

Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton

Dolomiterna.

I Cortina så tillbringade vi mesta tiden runt omkring Tofana-toppen. Det fanns en hel del sjysst orörd vårsnö och givetvis testeda vi också världscupstörtloppspisten. Kanske inte en strålande ide att ladda på med feta offpistskidor, men vi gjorde det i alla fall &

Arabba är en mysig liten by och ett bra ställe att bo på är Hotel Marilena – Fernando är en cool kille. Testa också Mickey’s Grill, bra mat och atmosfär.

I Arabba, ta gondolen up till Porta Vescovo. Därifrån har du en hel del bra branta åk tillbak ner mot Arabba. När du tröttnat på Arabba, så droppar du ner på andra sidan berget till Malga Ciapela (1446m) och tar de 3 gondolerna upp till Marmolada glaciären (3342m). Därifrån så finns det ett antal långa branta öppna åk ned till Passo Fedala (2057m). Loopa runt en gång till i Marmolada eller droppa tillbaka till Arabba och ta en espresso och en grappa.

St Anton am Arlberg i Österrike är bara ett par timmars bilresa från Arabba. Turlig timing igen för det snöade när vi kom fram och det fortsatte hela natten. Vem kan sova när det kommit 30-40 cm snö? Vi är säkra på att frukost damen inte riktigt uppskattade när vi försökte få frukost en timme tidigare än när man skulle.

Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton

Rille plöjer österrikiskt puder i St Anton.

Vi mötte upp med vår bergs guide, Bruno, och goda vän Mattias Erlandsson. Det är enormt värdefullt att ha en kille med sig som vet berget utan och innan. Bruno tog oss med på ett par uppvärmningsåk på framsidan av Gampen. När Kapall-liften öppnade, så var vi de första där. Från Kapall så tog vi bowlen på baksidan ned mot St Jacob. Perfekt lutning och massor med ny snö – magiskt. Efter ett sånt åk så är det inga problem att ta den långa traverseringen tillbaka till St Anton. Bruno drog vidare till Galzig och en bowl på framsidan med djup snö – mer magi. Ytterligre ett åk på Galzig innan det var dags för en snabb gulasch soppa på Mooserwirt.

Snabbt vidare till Rendl. Ta Gampberg-liften till toppen och sedan ned mot St Anton. Stora öppna fält som gjorda för skidåkning. Se bara till att ha koll på när du skall traversera ner till höger i skogen, annars har du riktiga problem bland de höga klipporna. Ett åk till från Gampberg och sedan tillbaka till St Anton för en välförtjänt kall öl. Stort Tack till Bruno för en perfekt dag och en av dom bästa på hela resan.

Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton

Mattias Erlandsson har koll på de bästa spotsen i St Anton.

Ingen energi kvar idag för après ski, men apres ski i St Anton är klart bäst i världen. Mooserwirt är strålande och totalt crazy, Krazy Kanguruh är nästan lika crazy och stanna till på Sennhutte uppe på berget för en unik upplevelse.

I St Anton så får man inte missa Stuben. Mattias tog oss med till de rätta ställena. Åk skidor från St Anton till Stuben, ta Albonaliftarna upp till toppen, åk ned och ta nästa lift, Albonagrat, upp till toppen. Gå ca 1 timme därifrån och sedan har du ett sagolikt åk ända ned till Langen – 1000 fallhöjdsmeter. Seadn är det bara att ta en taxi tillbaka till Stuben och du är tillbaka i St Anton skidområdet.

St Anton är en av våra favoriter och vi kommer definitivt att vara tillbaka nästa vinter. Man har också Lech & Zürs inom nära räckhåll och de ingår också i samma liftkort.

Nu är det dags för bergen i Schweiz och skidåkning i Engelberg, Andermatt, Mürren, Zermatt och Verbier.

Av: Vertical Way Around

Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton
Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton
Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton

Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton
Vertical Way Around: Bovec, Dolomiterna och St Anton


Text: Åka Skidor • 2008-04-14
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top