5fd9237e383be

Artiklar

Vårskidåkning i Schweiz

Vertikalernas resa runt jorden börjar närma sig sitt slut. I Schweiz prickade de in perfekta vårförhållanden.

Text: Åka Skidor • 2008-04-23

Snöfall blandat med soliga dagar – recept på otrolig skidåkning i Schweiz. Vi har haft otrolig tur med mycket bra vårförhållanden.

Engelberg: Vårt lilla Schweiziska äventyr startade med ett snabbt stopp i Engelberg med att besöka våra svenska vänner (Johan, Erik, Sandy, Lian, m fl.) och självklart för att åka skidor.

Vårskidåkning i Schweiz

Giraffen är Andermatts bästa åk. Jocke Käller håller med.

Lite sent på säsongen, men vi ville verkligen åka Laub. Vi gjorde det och det var lika bra som vi hade förväntat oss. Givetvis så är Engelberg inte enbart Laub, det finns en massa sjyssta branta utmanade åk i Engelberg. Kolla in världens första roterande kabinbana och så måste man också smaka på en ”Käseschnitte” – mer ost än man behöver på länge.

Andermatt: Andermatt är verkligen inte ett stort ställe, men det har alla de saker som vi var ute efter: lättillgänglig bra offpiståkning, atmosfär, bra mat och ett par ställen att ta en öl. Vi sprang på ett par svenska vänner (Ingo, Johan och Erik) i Andermatt. Ingo blev vår guide eftersom hon kan Bergen utan och innan.

Vårskidåkning i Schweiz

Janne går på vatten i Andermatt.

Giraffen skall man åka. Ta Gemstock liften till toppen, titta ner mot Andermatt och ta skiers right samt följ bergskammen. Sedan är det bara att ösa på hela vägen ner till Andermatt. Kanske inte riktigt att ösa på hela vägen, det är vår så man fick vada över en liten å och sedan gå den sista biten till Andermatt. Men det är helt OK en solig dag. Giraffen är bäst, men det finns ytterligare en massa bra offpiståk. Andermatt var en överraskning och vi kommer definitivt tillbaka nästa vinter.

Murren/Jungfraujoch: Jungfraujoch, ”Top of Europe”, är en av de saker man inte får missa i livet. Ta tåget hela vägen från Interlaken till tågstationen på toppen av Jungfraujoch (3 454 möh). Det är en intressant resa med ett par spektakulära stopp längs vägen, speciellt ”Eiger Wand”. Utsikten från Jungfraujoch är spektakulär och måste ses.

Murren är nog en av de vackraste platserna i världen och det är otroligt hur man kan komma på idén att bygga byn högt uppe på berget. Perfekt timing igen, 30-40 cm nysnö och full lampa. Två dagar med att pumpa puder – skidåkning är trots allt fortfarande roligt efter 17 månader av skidåkande. Vi kommer inte att berätta var vi åkte, den hemligheten stannar med oss. Det bästa är att du åker dit själv och hittar dina ställen.

Vårskidåkning i Schweiz

Rille sladdar med en okänd topp någonstans i Alperna i bakgrunden.

Zermatt: En enormt vacker by vid foten av det mäktiga Matterhorn. Inga bilar i byn, så man måste ta tåget till Zermatt. Bäst är att ställa bilen i Täsch och hoppa på pendeltåget – en kort tågresa till Zermatt. Zermatt har ett stort skidområde och det är en speciell känsla att ha Matterhorn vakande över en när man åker skidor. Om man tröttnar (vi kan dock inte förstå varför) på Zermatt så kan man åka över till Cervinia på den italienska sidan. Vi tillbringade den mesta av vår tid runt Stockhorn och Hohtäli. Det finns dock riktigt bra åk om man följer ryggen från Rothorn och åker ned för antingen Chamois eller Marmotte – strålande skidåkning.

Hela vår resa börjar gå mot sitt slut och nu rundar vi av med Verbier, La Grave och Guglielmina innan vi kör allra sista åket ned från toppen av Mont Blanc till Chamonix.

Av: Vertical Way Around

Vårskidåkning i Schweiz
Vårskidåkning i Schweiz
Vårskidåkning i Schweiz

Vårskidåkning i Schweiz
Vårskidåkning i Schweiz


Text: Åka Skidor • 2008-04-23
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top