5fd924681e828

Artiklar

Lär dig gå på slaklina

Att träna balansen med att gå på lina är ingen nyhet, det gjorde Stenmark på 70-talet. Men nu har lindans i 2000-talstappning, slaklina, blivit hett i skidkretsar. Åka Skidor lär dig de smartaste knepen.

Text: Åka Skidor • 2008-07-01

10 steg för att komma igång

För att kunna göra svåra trick måste man behärska grundtekniken.

» 1 Placera en fot på längden mitt på slaklinan. » 2 Ta ett djupt andetag och koppla av. Om du är avslappnad så kommer foten att skaka mindre på linan. » 3 Fokusera på en enda punkt, till exempel fästpunkten, och koncentrera dig på den. Det kommer att hjälpa dig att hålla balansen. » 4 Sträck ut armarna och låt dem vara något böjda med händerna uppåt. Sträck på kroppen. Tänk på hållningen. » 5 Belasta foten och försök att centrera din kroppsvikt så att tyngdpunkten är på foten. » 6 Balansera på foten och använd armarna och det andra benet för att hålla balansen. » 7 Böj på det ben som är på linan, då är det lättare att hålla balansen och absorbera linans rörelser. » 8 Upprepa dessa övningar tills du kan hålla balansen i minst 15 sekunder. Öva sen med den andra foten. » 9 Öva med den andra foten. När du kan hålla balansen med båda fötterna är det dags att ta det första steget. » 10 Öva, öva, öva tills du kan ta dina första steg. Fortsätt öva. När du börjar känna dig säker på linan så är det dags att pröva enkla trick.

Lär dig gå på slaklina

Smarta tips

» Börja med en kort lina. Ju kortare lina desto mer stabil blir den. Med längden ökar svajandet. » Använd dina armar, ben och hela kroppen för att hålla balansen. Rör och vrid på kroppen för att parera linans rörelser. » Kliv upp på linans mitt. Där är den närmast marken – vilket minimerar höjden av ett eventuellt fall. Dessutom är risken för skador minst när du befinner dig en bit från de träd eller stolpar där linan fäster. » Öva på att kliva upp på samma ställe. Linan wobblar snabbt och kort nära fästpunkterna och med långsamma och stora rörelser i mitten. » Gå på linan barfota. Utan skor är det lättare att känna linan och hitta balansen. » Spänn fast slaklinan med spännband i en stabil punkt, till exempel ett träd.

Öva på att falla

I början, som nybörjare, kommer du sannolikt att öva på en kort lina nära marken. Om du faller kommer du för det mesta att landa på fötterna. När du prövar nya trick kommer du ibland att kastas av linan när du tappar balansen. Knepet är att använda ”avkastningen” för att landa på fötterna på säkert avstånd från linan. Om du faller så att du inte kan landa på fötterna är det bäst att rulla så att fallet dämpas.

5 trick på slaklinan

» 1 Surfa på linan – låt fötterna glida. » 2 Kliv upp på linan på knäna. » 3 Starta sittande med en fot på linan. » 4 För att hoppa – hoppa framåt på linan. Byt fot. Testa en 180° eller 360°. » 5 Hjula och gör bakåtvolt (öva på trampolin först).

Video Inte ens när du känner dig rejält varm i kläderna rekommenderar vi dig att göra om Dean Potters bedrift att gå på höglina, utan säkring, över Lost Arrow Spire i Yosemite.

Av: Patrik Leje Foto: Fredrik Schlyter

Lär dig gå på slaklina
Lär dig gå på slaklina
Lär dig gå på slaklina

Lär dig gå på slaklina


Text: Åka Skidor • 2008-07-01
ArtiklarTräningTräning

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top