5fd9409b4c73b

Artiklar

Jake Burton – snowboardens urfader

Ägaren till största snowboardmärket fick först sälja sporten och sedan brädorna

Text: Åka Skidor • 2008-07-17 Uppdaterad 2021-12-07
Fakta:

För fyrtio år sedan drog Jake Burton Carpenters föräldrar en lättnadens suck. Deras 23-årige son tycktes ha tagit sig i kragen. Han hade slarvat sig igenom privatskolorna de satt honom i. Flyttat till Boulder, Colorado, för att plugga och satsa på en karriär som tävlingsåkare i slalom. Men på väg till en konsert med hippie-bandet Grateful Dead bröt han nyckelbenet i en bilolycka, därefter la han ner studierna och tävlandet och tog jobb på en hästfarm. Sedan verkade Jake ha tröttnat på att vara en ”drop-out”. 1977 tog han sin ekonomiexamen på New York University, till föräldrarnas belåtenhet.

The Snurfer

De andades ut några år för tidigt. Efter en kort tid på ett investmentbolag flyttade Jake till bergiga Vermont. Nu skulle han satsa på sin hobby sedan många år: att bygga egna modeller av ”the Snurfer”, som uppfunnits i Kanada på 1960-talet. Det var en liten surfbräda för snö, utan bindningar. Snurfern hade blivit en försäljningssuccé, men främst som snöleksak för barn. Jake trodde att även ungdomar och vuxna skulle vilja surfa på snön, bara brädan vore bättre och hade bindningar.

Första året sålde han runt 300 egen-tillverkade brädor med namnet Burton. Två år senare hade han cirka 100 000 dollar i skulder och jobbade extra som bartender och tennislärare.

Missionär på bräda

Inte bara Jake var inne på detta spår, även personer som Tom Sims och Dimitrije Milovich lanserade egna brädor. Men en ofta bortglömd orsak till att snowboardåkningen började sprida sig, var att Jake insåg att hans företags överlevnad hängde på att snowboard växte som sport. Och då fanns bara en väg att gå: att få skidorterna att tillåta brädåkning i pisterna.

I dag är det en självklarhet. Men i början möttes snowboard med stor misstro. Jake och hans medarbetare blev missionärer för sporten, de reste runt till skidorter och bad att få presentera sin snowboardåkning. Några skidorter nappade, som Stratton Mountain i Vermont och Breckenridge i Colorado.

Bollen var i rullning och vid slutet av 1980-talet exploderade intresset för snowboard i Nordamerika och Alperna. Jake kunde till sina föräldrars förvåning börja amortera av skulderna när Burton blev världens största brädmärke – en position företaget har behållit sedan dess.

It kind of sucked

Äldre snowboardåkare talar om den gamla goda tiden innan snowboard blev en folksport. Jake har sammanfattat de åren med ”It kind of sucked”. I intervjuer han gjort genom åren återkommer två teman. Hans passion för att åka snowboard och hans passion för att göra bra prylar. Och han säger att det är först nu, när han nått 50-årsåldern, som han kan leva ut sina passioner för fullt.

Den slacker-image som varit en del av snowboardåkningen har Jake inte själv levt efter. Istället har det varit 70-timmars arbetsveckor och mycket stress och press. Även om han alltid varit en omvittnat lugn och trygg person och även om han åkt massor av snowboard varje år, så kan han nu slappna av och njuta av livet.

Företagets säte finns kvar i Vermont, nära skidorten Stowe, där också Jake och hans familj bor. Han besöker ofta kontoret och verkstäderna, men numera leds företaget av fransmannen Laurent Potdevin. Medan Jake ägnar sig åt det han gillar bäst – produktutveckling och att åka snowboard.

Kanske är det dags för föräldrarna att börja oroa sig igen.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Jake Burton Carpenter

Född 1954
Meriter Byggde några av världens första snowboards 1977. Burton blev
det som klarade sig bäst av de tidiga pionjärerna, till stor del därför att
Jake arbetade så aktivt för sportens utveckling. När snowboard slog igenom
på allvar i slutet av 1980-talet var Burtons företag marknadsledande, en
position det behållit sedan dess. Nästan varannan bräda som säljs kommer
från Burton.
I dag Jake Burton Carpenter har trappat ner och ägnar sig främst åt
snowboardåkning och produktutveckling. Bor nära skidorten Stowe, Vermont,
där också företagets huvudkontor finns.


Text: Åka Skidor • 2008-07-17
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top