Trevor Petersen demonstrerar rätt stil tidigt 90-tal. Självklart dök bilden upp som omslag på Åka Skidor. Foto: Scott Markewitz

Artiklar

Trevor Petersen – pionjären från Whistler

På 1980-talet tog Trevor Petersen den extrema friåkningen till Kanada.

Text: Gabriel Arthur • 2008-07-21 Uppdaterad 2021-12-07

Söder om kanadensiska Whistler rinner den strida Cheakamus River fram mellan klipporna. Om man tar höger vid Function Junction, åker över bron och parkerar till vänster, så leder en stig vidare till en klippa som kallas House Rock, precis intill vattnet. På klippan sitter små minnesstenar fastmurade, runt en större sten där det står ”Our Spirits are free Like the rivers that flow From the mountains to the sea Live your dreams”.

På minnesstenarna står namnen på olika Whistler-skidåkare som dött medan de åkt skid­or. Det enda namnet som folk utifrån känner igen är Trevor Petersen – om de ens känner igen hans namn. För att vara mannen som gav kanadensisk friåkning ett puderdränkt ansikte är Trevor Petersen ganska bortglömd.

Man kan tycka att han förtjänade ett mer officiellt minnesmärke i hembyn. Utan tvekan var det Trevor Petersen och kompisen Eric Pehota som gjorde Whistler känt utanför Kanadas gränser.

Whistler var tidigt ute med att erbjuda offpist-åkning inom någorlunda kontrollerade former. Här finns mängder av rännor och offpist som inte är förenade med livsfara. Det är till stor del tack vare Trevor Petersen.

Många av Blackcomb-bergets klassiker öppnades upp av honom. Whistler blev den nord­amerikanska motsvarigheten till Chamonix under slutet av 1980-talet. Då fanns där ett gäng duktiga, galna åkare – Trevor Petersen, Eric Pehota, Steve Smaridge, Pete the Swede med flera – som var ett slags kanadensisk motvikt till de mer spektakulära friåkarna från usa.

Medan jänkarna hade tuppkam (i alla fall Glen Plake), så hade kanadensarna isyxor på ryggsäckarna.

Trevor Petersen hade några år tidigare varit i Chamonix och imponerats av extremlegender som Sylvain Saudan och Patrick Vallencant. Nu betade han och kompisarna av berg efter berg i nordvästra Kanada. Till exempel gjorde Trevor Petersens det första skidåket nerför Mount Waddington, det högsta berget i British Columbia.

Deras äventyr förevigades av fotografer som Åka Skidors ständige medarbetare Scott Markewitz. Med sin hästsvans och sina lappade skidkläder har Trevor Petersen varit på massor av Åka Skidor-omslag genom tiderna.

Trevor Petersen – pionjären från Whistler

Hade han inte haft kvar sin kärlek till Chamonix, skulle han säkert ha förekommit på omslag än i dag.

Istället bröt han nacken på Aguille du Midi, i en ränna med det symboliskt klingande namnet Exit Couloir, den 26 februari 1996. Han var då 34 år gammal och hade börjat leva ett lugnare liv, som gift man och tvåbarnsfar. Han åkte själv i couloiren och ingen såg olyckan; han hittades först två dagar senare.

Sorgen blev stor bland vännerna hemma i Whistler, liksom i övriga friåkarvärlden. I hans anteck­ningsbok hittades några rader som snart blev ett mantra bland många skidbummare:

”There comes a time when one must risk something, or sit forever with one’s dreams”.

Vissa misstog detta som en uppmaning att aldrig backa för någonting, hur farligt det än var.

Efter hans död drog en släkting igång en pengainsamling genom att sälja en egendesignad ”bumper sticker”. På den stod det kaxigt ”Trevor would do it!”

Men även om detta klistermärke blev ganska populärt i Whistler, så fanns det många som protesterade.

Trevor Petersen var känd som en person som tog risker – men som faktiskt också vågade vända om. Tyvärr vände han inte den där sista dagen på Aiguille du Midi.

Trevor Petersen

Född 1962 i New Westminster, Kanada.
Död 1996 i Chamonix
Meriter Importerade den extrema friåkningen från Chamonix till Whistler
under 1980-talet. Gjorde flera förstaåk där och i andra kanadensiska
bergsområden, ofta tillsammans med kompisen Eric Pehota. Var dragplåstret i
flera av RAP-Films skidfilmer.
KuriosaTrevor och Tanya Petersens 17-årige son Kye räknas som ett av
friåkningens största framtidslöften och har varit med i flera stora
skidfilmer.

Artikeln publicerades ursprungligen i Åka Skidor 5-2007. Kye Petersen har sedan dess kommit att bli en av den moderna friåkningens största profiler och har setts i mängder av skidfilmer. Han går i sin fars fotspår och mixar friåkning med stora, högalpina åk.

Chamonix från insidan


Filmtrailers del III – In Search


Text: Gabriel Arthur • 2008-07-21
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen