5fd940a467e18

Artiklar

Picabo Street – The American Dream

Ingen kunde stoppa hippieungen från Idaho - utom hon själv.

Text: Åka Skidor • 2008-07-22
Fakta:

Många skulle tycka att Picabo Street hade dåliga förutsättningar inför os i Nagano 1998. Samma vinter hade den 26-åriga amerikanskan kommit tillbaka efter en sju månader lång rehabilitering, efter ett våldsamt fall i Vail. Två veckor innan os var det dags igen. I Åres världscuptävling kraschade hon in i fångstnäten i över 100 kilometer i timmen.

Hon skulle ha burit den amerikanska fanan vid OS-invigningen. Men hon var så yr efter hjärnskakningen i Åre att hon inte klarade av det. Inför super-g-tävlingen var hon tvungen att lära känna tävlingspisten genom att sitta på sin tränares rygg, när han åkte nerför backen.

Själv tyckte hon att förutsättningarna var riktigt bra. Hon förklarade för undrande journalister att kraschen i Åre hade kommit lägligt. Nu visste hon att den långa rehabiliteringen hade gjort nytta. Kroppen hade hållit och hon kunde stå på för fullt igen.

Picabo Street vann super-g-tävlingen. Hon missade bronsmedaljen i störtlopp med sjutton hundradelar. USA:s spektakulära fartdrottning var tillbaka.

Gökunge i pisten

De flesta unga tävlingsåkare som når toppen är uppbackade av föräldrar som offrar varje ledig stund åt att skjutsa, bära prylar, videofilma, valla, slipa och spendera massor av pengar på sina söner och döttrar.

Picabo Street är beviset för att man kan klara sig utan allt detta – och att konsten att kämpa hårt är något man lär sig den hårda vägen. Hon växte upp i byn Triumph i Idaho, dit hennes hippieföräldrar flyttat som en del av den gröna vågen i slutet av 1960-talet. För att uppmuntra barnens självständighet skulle barnen själva få välja namn. Picabo Street kallades Little Girl tills hon var fyra år gammal, men i samband med en resa till Mexiko krävde passmyndigheterna att hon fick ett namn. Föräldrarna valde det indianska namnet Picabo och lovade att hon skulle få byta senare om hon ville, men hon var nöjd med Picabo. Självständig blev hon i alla fall.

Redan som barn var Picabo Street en tuffing. I byn var hon den enda tjejen bland ett tiotal pojkar. Hon hade tidigt devisen att det inte räckte med att bli lika bra som killarna – hon skulle bli bättre.

Triumph låg nära skidområdet Sun Valley. Picabo Street fick prova utförsåkning och upptäckte att hon älskade när det gick fort. Snart började hon vinna lokala tävlingar, alltid med mycket sämre utrustning än konkurrenterna.

Portades från landslaget

Som 16-åring vann hon USA:s ungdomsmästerskap i störtlopp och super-g. Ändå tvivlade tränarna på att hon skulle lyckas. Hon vägrade ofta lyssna på deras råd och festade hårt vid sidan om träningen. Efter ett par år sparkades hon ur juniorlandslaget efter att ha kommit halvfet till ett träningsläger. Men Picabo Street sporrades bara av sådana motgångar.

Det internationella genombrottet kom vid OS i Lillehammer 1994, då hon tog silver i störtloppet och charmade skidvärlden med sin rättframma stil. De kommande åren dominerade Picabo Street i de höga hastigheterna, med en av de bästa äggställningarna skidvärlden har skådat. Hon blev den första amerikanen att vinna världscupen i störtlopp – dessutom två år i rad. Hon vann vm-guldet i störtlopp 1996.

Men inställningen som tog henne till toppen var också den som tog henne därifrån. Två veckor efter succén vid OS i Nagano kraschade hon vid en världscuptävling i Crans-Montana. Hon ägnade två år åt rehabilitering, började tävla igen, kom med i landslaget, klättrade uppåt i resultatlistorna och hade siktet inställt på os i Salt Lake City 2002. Men där kom Picabo Street bara på 16:e plats i störtloppet och meddelade att hon skulle sluta tävla. Hon hyllades som en hjältinna av den amerikanska publiken. Det är lätt att förstå varför – hon visade att ”The American Dream” kan fungera även inom skidåkning.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Picabo Street

Född 3 april 1971
Meriter OS-silver i störtlopp 1994, OS-guld i super-G 1998, VM-silver
i kombination 1993, VM-guld i störtlopp och VM-brons i super-G 1996, vinnare
av världscupen i störtlopp 1995-96 och 1996-97, med totalt nio segrar.
I dag Driver en hästfarm med sin familj i Park City, Utah. Är ibland
expertkommentator i amerikansk TV.


Text: Åka Skidor • 2008-07-22
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top