5fd940a35e94f

Artiklar

Warren Miller – mästerregissör på skidor

Pionjären inom skidfilm kallas ibland världens första skibum.

Text: Åka Skidor • 2008-07-22
Fakta:

Under hösten har den senaste Warren Miller-filmen Playground turnerat runt USA. Jon Olsson, Rachel Burks och andra skidstjärnor betar av berg världen över, det är påkostat, snyggt och ganska amerikanskt. Men Warren Miller själv har inte haft något med filmen att göra. Han är nämligen 83 år gammal.

Redan i slutet av 1980-talet sålde han sitt filmbolag till sonen Kurt, som i sin tur sålde det vidare till multinationella Time Warner.

Warren Miller fortsatte att regissera och vara filmernas berättarröst några år till, men i de senaste filmerna har hans välkända stämma kommit från gamla ljudklipp. Enligt ryktena är han missnöjd med filmerna, som han tycker har blivit humorbefriade.

Humor har nämligen varit ett av Warren Millers kännetecken, sedan han gjorde sin första skidfilm strax efter andra världskriget. Efter att ha lånat pengar till en 16 millimeters-kamera reste han runt bland skidorter i Klippiga Bergen och visade sin pudersnöiga Deep and Light. Den och hans andra tidiga filmer hade inget ljud, istället berättade Warren Miller direkt i biosalongerna. Han har sagt att han alltid drog en massa skämt för att skyla över de tekniska bristerna i filmerna och att han insåg att en publik som hade kul skulle komma tillbaka nästa vinter.

En ursprunglig skibum

Det finns en ännu ogjord film som vore kul att få se, nämligen en film om Warren Millers eget liv. Mycket talar för att han kan kallas världens första skibum. Efter att ha muckat från flottan 1946 gjorde han ett misslyckat försök att ta upp sina studier. Men skidåkningen och friheten lockade för mycket. I en tid då usa predikade arbetets, familjens och kyrkans lov, köpte Warren Miller en husvagn ihop med en kompis och ställde den på en parkeringsplats i Sun Valley. Han och polaren tjuvjagade småvilt i skogarna, tillverkade egna liftkort, skosnören och vykort som de sålde till turisterna, åkte skidor och festade. Faktum är att Warren Miller var riktigt duktig på skidor; han höll landslagsklass men satsade aldrig fullt ut på tävlandet.

Istället blev filmandet hans passion. Han jobbade extra som snickare på somrarna (när han inte surfade), och åkte sedan runt till skidorterna med en ny film varje vinter. En vinter ska han ha besökt 130 olika skidorter och städer. Han sov i sin Cheva, i tält och ouppvärmda garage, tjänade pengar ibland, fifflade eller lånade till sig pengar ibland, och verkar ha haft väldigt kul. Sina erfarenheter sammanfattade han 1958 i kultboken Wine, Women, Warren & Skis som har sålt i över 250 000 exemplar.

Pionjär inom film

Efter ett tiotal år ”on the road” började Warren Miller och hans filmer bli kända. Skidsporten växte snabbt i USA. Hans filmbolag hade ett par anställda och han började visa filmerna utan att själv närvara överallt. Han hade övergivit husvagnen och gift sig. Ytterligare några år senare lockade hans skidfilmer över 300 000 besökare varje vinter och han började göra reklamfilmer åt stora företag. Hans filmproduktioner fungerade också som plantskola åt nya generationer amerikanska skidfilmare, som Greg Stump.

Många menar att även om det funnits andra skidfilmare innan och samtidigt med Warren Miller, så har ingen haft lika stor betydelse för genren. Hans envisa arbete år ut och år in är anledningen till att vi idag kan se hundratals filmer om allt från jibbing till isklättring eller surfing. En filmjournalist i l.a. Times gick till och med så långt att han utropade Warren Miller till en ”kombination av Jean-Claude Killy, Robert Redford, Ingmar Bergman och Woody Allen.”

Så skulle Warren Miller nog inte uttrycka det själv. Framgångarna har inte stigit honom åt huvudet. Hans fru Laurie säger i en tidningsintervju: ”Living the life of the ultimate ski bum is what he really relishes.”

Hans önskan verkar ha gått i uppfyllelse.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Warren Miller

Född 1924 i Hollywood, Kalifornien.
Meriter Började filma skidåkning efter andra världs-kriget. Turnerade
runt USA med filmer som Deep and Light och Have skis, will travel. När han
sålde sitt filmbolag till sonen Kurt på 1980-talet hade han gjort över 500
filmer, med minst en storfilm per år. Därefter var han Warren
Miller-filmernas regissör och berättare fram till 1990-talet.
I dag Bloggar och skriver böcker, bor med sin fru Laurie i staten
Washington.


Text: Åka Skidor • 2008-07-22
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top