5fd940b2337ee

Artiklar

Franz Klammer – “der Kaiser”

Fartkungen är Österrikes mest populära idrottsman genom tiderna.

Text: Åka Skidor • 2008-07-24
Fakta:

Österrikaren Franz Klammers seger i OS i Innsbruck 1976 är det mest kända utförsåket i skidhistorien. Det var året efter att han för första gången vunnit världscupen i störtlopp. Han var favorittippad inför OS. När Franz Klammer stakade sig i väg som 15:e person var snön bortsladdad på banan. Kvar var mest is.

Den regerande olympiamästaren, schweizaren Bernhard Russi, hade gjort ett så gott som felfritt lopp och ledde tävlingen. Vid första mellantiden var Bernhard Russi fortfarande i ledningen. Men sedan for fartdjävulen i Franz Klammer. Han valde allt djärvare vägval och gjorde allt längre hopp. 60 000 åskådare skrek halvt i extas, halvt i panik. Det var ett åk på gränsen till det livsfarliga.

Han kom i mål 33 hundradelar före Berhnard Russi och vann. Efteråt medgav Franz Klammer lättad: “Jag trodde att jag skulle krascha under hela loppet. Jag var mycket rädd.”

Efter OS i Innsbruck blev 23-åringen rätt och slätt dubbad till “Der Kaiser”. “Kaiser Franz” är den genom tiderna populäraste idrottaren bland österrikarna.

Franz Klammer föddes den 3:e december 1953 i den österrikiska småstaden Mooswald. I sin ungdom utbildade han sig till murare (liksom Hermann Maier). Samtidigt tränade och tävlade han i störtlopp. Snart upptäcktes hans talang av rutinerade skidtränare.

Som 19-åring var Franz Klammer på prispallen i världscupen och två år senare sin första seger, i Schladming. Sedan följde hans glansperiod, än i dag utan jämförelse inom störtloppsgrenen. 1975 vann han åtta världscuptävlingar av nio och, givetvis, den totala störtloppscupen. Därmed var han nära att vinna även den totala världscupen, trots att han bara tävlade i en gren!

Svensken Gunnar Munthe, som drivit afterskistället Krazy Kanguruh i St Anton sedan mitten av 1970-talet, var under några år hjälptränare åt det kanadensiska störtloppslandslaget. Det var då “The Crazy Canucks” med Steve Podborsky i täten blev kända som utförsåkande galenpannor. Gunnar Munthe berättar

– När det gällde livet utanför tävlingarna var Franz Klammer vildare än de flesta. Han var en glad, härlig, rolig och naturlig fan med världens karisma.

Gunnar Munthe fortsätter

– Vi tränare försökte pressa kanadensarna att välja lika svår linje som Klammer, men de vågade helt enkelt inte. Att kanadensarna ansågs som vildhjärnor berodde på att de kraschade så ofta. Franz Klammer gjorde längre hopp, vevade med armarna i luften, men stod på benen hela vägen i mål.

Under några år tog Franz Klammer uppehåll från sporten. Orsaken var att hans bror Klaus hade brutit ryggen i en skidolycka och blev totalförlamad. Först 1982 kände sig Franz Klammer redo för en come-back. Året därpå var han återigen totalsegrare i störtloppscupen. Han är den ende som vunnit fem gånger. Totalt tog Franz Klammer hem 25 segrar

i världscupen. 1984 vann Franz Klammer Hahnenkamm-rennen för fjärde gången, en bragd nästan lika bejublad som hans OS-seger 1976.

Franz Klammer var en världskändis. När han och Muhammed Ali en gång befann sig på samma flygplats, var det Ali som kom fram och nyfiken ville kolla in Franz Klammer.

I dag tar Franz Klammer det lugnt. Främst arbetar han med olika pr-uppdrag. Sin lediga tid ägnar han gärna åt golf och, givetvis, utförsåkning.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Franz Klammer

Född 1953
Segrar 25 störtloppssegrar i världscupen, samt en kombinationsseger.
Tog hem den totala störtloppscupen 1975, 1976, 1977, 1978 och 1983 (den ende
någonsin som vunnit fem gånger). OS-guld 1976 och VM-silver 1974.
Intressen Skidåkning och golf.
I dag Arbetar med pr-uppdrag inom skidvärlden. Han är gift med Eva
Klammer och de har två barn.


Text: Åka Skidor • 2008-07-24
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top