5fd940b422baf

Artiklar

Ingemar Stenmark – slalomkungen från Tärnaby

Stenis hade både hundradelarna och publiken på sin sida.

Text: Åka Skidor • 2008-07-24 Uppdaterad 2021-12-07
Fakta:

När vinter-OS kom till Innsbruck 1976 hade Ingemar Stenmark etablerat sig i världseliten. Sin första världscupseger hade han vunnit ett drygt år tidigare, i Madonna di Campiglio. Han hade snuvats av Gustavo Thöni med hundradelar på den totala världscupsegern i en rafflande final. Denna vinter skulle han få revansch genom att vinna 43 procent av alla tävlingar i världscupen, störtloppen inkluderade. Publiken i Innsbruck kände på sig att en ny stjärna hade tänts.

– Vi svenskar kom gående på en gata kantad av höga snövallar, berättar Börje Svanborg, som då var hjälptränare åt skidlandslaget och idag arbetar på Invest in Sweden Agency, med att locka utländska företag till Sverige.

– När folk längre bort på gatan såg att Ingemar gick bland oss blev de helt galna. En jättestor folkhop började rusa mot oss, ungefär som fotbollshuliganer. Vi var instängda mellan snövallarna. Trots att de var välvilligt inställda blev vi nästan rädda. Vi bildade en mur framför Ingemar och sprang emot dem med skidorna framför oss. Ett totalt kaos uppstod.

– Det här var alltså i början av Ingemars karriär…

Sverige lamslogs varje gång Ingemar Stenmark stod i startbåset. I skolorna fick alla elever se världscuptävlingarna på TV. Företag stannade upp, till och med Riksdagen ajournerade ibland sina sammankomster.

– Jag minns ett TV-program som visade hur Stockholms centrum såg ut när en viktig tävling sändes. Det var som om utegångsförbud rådde, alla bilar stod stilla, trottoarerna var öde, fortsätter Börje Svanborg.

Torgny Svensson, som var huvudtränare tillsammans med Hermann Nogler, berättar:

– Först i efterhand har jag insett hur extremt mycket uppmärksamhet Ingemar Stenmark fick. När jag senare arbetade för radiosporten förstod jag att det inte alls var normalt att 50 svenska journalister bevakade idrottsevenemang som världscupen i utförsåkning.

Att Ingemar Stenmark fortfarande hamnar högt på listorna över de populäraste svenskarna är välbekant. Mindre känt är kanske att han var och är lika uppskattad utomlands.

– De andra tävlingsåkarna såg naturligtvis upp till honom. Vid ett tillfälle blev det känt att Ingemar brukade gå på lina och cykla enhjuling. Snart hade hela världseliten med dessa moment på träningsprogrammen. Ingemar sa till mig: “det var ju mest på kul jag gjorde det…”, berättar Börje Svanborg och fortsätter:

– Vi tror ibland att hans popularitet är ett svenskt fenomen. Så är det inte. Framför allt i de stora skidnationerna räknar man Ingemar Stenmark till samma exklusiva skara som Carl Lewis, Michael Jordan, Wayne Gretzky; idrottare som saknar motstycke inom sin gren. Ingen annan svensk räknas dit.

Torgny Svensson, i dag chef för Vemdalen, håller med om att Ingemar Stenmark blivit en internationell sportlegend.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Ingemar Stenmark

Född 1956
Segrar 86 världscupsegrar. Vinnare av den totala världscupen 1975-76,
1976-77, 1977-78. VM-guld i slalom 1978 och 1982, i storslalom 1978. OS-guld
i slalom och storslalom 1980.
Intressen skidåkning och golf.
I dag Arbetar med pr-uppdrag inom skidvärlden samt produktutveckling.
Flyttat hem till Sverige igen efter att i många år varit bosatt i Monaco.
Bor i Vaxholm utanför Stockholm.


Text: Åka Skidor • 2008-07-24
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top