5fd924788af68

Artiklar

Scot Schmidt – USAs förste extremåkare

Skidstjärnan i kultfilmen The Blizzard of Aahhh´s blev den förste, moderne friåkaren.

Text: Gabriel Arthur • 2008-07-24 Uppdaterad 2021-12-07

Scot Schmidt kan kallas den förste amerikanske extremåkaren, i alla fall den förste som blev en internationell kändis. Själv menar han att han mest hade tur med tajmingen.

Det var en ganska besviken Scot Schmidt som i början av 1980-talet flyttade till Squaw Valley i Kalifornien. Han var i 20-årsåldern och hade satsat hårt på en alpin tävlingskarriär. Men trots många FIS-poäng lyckades han aldrig kvala in i landslaget. Ett skäl var bristande ekonomi. I USA är tävlingsskidåkningen mer av en överklassport och Scot Schmidt saknade pengarna som behövdes för utrustning, träning och tävling.

Istället började han hänga med de amerikanska speedskiåkarna som hade Squaw Valley och Pallisad-bergen runt om som sin egen, vita lekplats. Där trampade de upp med sina 220 centimeter långa skidor och la raka streck utför branterna.

Scot Schmidt förde in ett nytt moment i gänget: hopp från upp till 30 meter höga klippor. Ryktet spred sig i dalen och en dag ringde en av Warren Millers fotografer. Warren Miller var då USAs ledande filmare när det gällde skidåkning. Scot Schmidt tog med sig filmteamet upp i bergen en vecka. Han åkte branta linjer, hoppade från klippor, solen sken och snön var djup.

När skidbranschen sedan fick se Scot Schmidt i Warren Millers film Ski Time reagerade de ungefär som i Walt Disney-filmen om tjuren Ferdinand: ”Honom ska vi ha!”

Scot Schmidt insåg att han inte behövde bli tävlingsåkare som idolen Ingemar Stenmark för att kunna försörja sig på skidåkning.

Men det skulle ta tid och mycket arbete. Dagens 20-åringar som kan leva gott på att vara ”freeriders” borde sända ett tackkort till Scot Schmidt. Efter några år av filmande tyckte han inte att det räckte med att få gratis prylar och resor. Han var trött på att vara ständigt pank och skaffade en agent. Budskapet till sponsorerna blev tufft: ”Ge Scot pengar, annars lägger han av.”

Scot Schmidt - USAs förste extremåkare
Schmidt och Glen Plage på Grand Montets i Chamonix under inspelningen av The Blizzard of Aahhh’s

Amerikanska North Face var det första företaget som halade fram checkhäftet, samtidigt som de erbjöd Scot Schmidt att vara med och designa en egen klädkollektion. Det har de ansvariga på North Face knappast ångrat.

I början av 1990-talet var extremåkning synonymt med gul-svarta North Face-kläder. Scot Schmidt hade fått hjältestatus genom filmerna Blizzard of Aahhh’s och License to Thrill. Filmerna spelades delvis in i Chamonix, där svenske snowboardlegenden Matti Notlind (se Åka Skidor nr 7/03) bodde.

– Jag träffade Scot genom Glen Plake, som bodde hos mig en vinter. Scot var en väldigt seriös kille, inte alls som sin landsman Plake. Det var tidiga kvällar, stadiga frukostar och första kabinen upp som gällde, säger Matti.

– Till skillnad från killarna från Chamonix hade inte Scot vuxit upp med bergsklättring. Men han såg till att lära sig det, för att ta sig till rännor och över glaciärer. Man kan säga att han gav äventyrsskidåkningen ett ansikte& eller i alla fall ett amerikanskt ansikte. Det fanns ju många chamonixkillar som var mycket grymmare åkare än Glen Plake och Scot Schmidt.

Det finns de som menar att Scot Schmidt snarare gav ”wannabe-extremåkaren” ett ansikte. Matti Notlind håller inte riktigt med.

– Det är inget snack om att han var väldigt ståsäker och vågade hoppa från höga klippor. Men visst har utvecklingen gått framåt sedan hans storhetstid.

Själv tar dock Scot Schmidt likt tjuren Ferdinand ganska lätt på saken. Han säger i intervjuer att han hade tur som råkade vara på rätt plats i rätt tid och att han är imponerad av dagens åkare. Själv tillbringar han numera helst vintrarna tillsammans med sin fru och sina tre barn. Det hindrar dock inte att han är delägare till den stora catskiing-anläggningen Island Lake Lodge i Kanada. Friåkningsintresset finns kvar.

Scot Schmidt

Född 1961, staden Helena i Montana, USA
Karriär Den förste amerikanske extremåkaren som blev känd i vida
kretsar. Har medverkat i ett 40-tal skidfilmer, till exempel kultrullarna
Blizzard of Aahhh’s och License to Thrill.
I dag Bor med fru och tre barn i Santa Cruz, Kalifornien. Delägare i
catskiing-anläggningen Island Lake Lodge. Delägare i GowithaPro, ett företag
som ”hyr ut” kändisar inom olika sporter till folk och företag som vill åka
skidor, surfa etc med sina idoler. I stallet finns förutom Scot Schmidt
skidåkare som Phil Mahre.


Text: Gabriel Arthur • 2008-07-24
ArtiklarSkidlegender

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen