Artiklar

Stein Eriksen – Skidlärare med guldkant

Stjärnan från OS 1952 blev skidsportens snyggaste ambassadör. Efter framgångarna i tävlingspisterna emigrerade Stein Eriksen till USA. Där har han lärt kändisar som Bruce Springsteen och Oprah Winfrey att åka utför.

Text: Gabriel Arthur • 2008-09-04

Från mellanstationen i Norefjells skidanläggning går den röda pisten “OL-Løpan” genom granskogen ned till dalstationen. Med sin branta lutning och sina kurvor är den en av Norges bästa storslalombackar – och en av de viktigaste platserna i norsk skidhistoria. Här arrangerades vinter-OS 1952, på norska kallat OL. Flera norrmän ifrågasatte om det verkligen skulle gå att åka i en så brant backe. Alla väntade sig uppgörelser mellan åkare från Österrike och de andra alpländerna.

Men Stein Eriksen hade vunnit ett överraskande brons vid VM i Aspen 1950. Två år senare tog det honom två minuter och 25 sekunder att åka OL-Løpan i Norefjell, iklädd svarta stretchbyxor och en stickad tröja med norska flaggan på. När han med sina sista krafter gjorde en stoppsladd i målområdet visste han att han åkt mycket bra. Men att han hade vunnit hela tävlingen kom som en glädjechock både för honom och den stora publiken. Fram till dess hade OS- och VM-gulden alltid gått till alpländerna. Norrmannen följde upp framgången med att ta silver i slalomtävlingen.

Stein Eriksen åkte smidigt och elegant. Pappan hade varit en av Norges bästa gymnaster och Stein hade också tävlat i gymnastik. Och dessutom var han snygg, med klarblå ögon, bländvitt leende och blont hårsvall. Inte undra på att han blev Norges nya idol och en viktig ambassadör för den relativt nya sporten.

När VM skulle arrangeras i Åre 1954 var Stein Eriksen det stora affischnamnet. Han motsvarade förväntningarna och vann i slalom, storslalom och kombination. Tiotusentals åskådare följde tävlingarna på plats och ryktet om den blonde norrmannen spreds genom tidningar och radio.

I dag hade framgångarna räckt för att trygga hans ekonomi under resten av livet. På den tiden var landslagsåkare förbjudna att tjäna pengar på sitt idrottande. Men indirekt skulle OS- och VM-gulden ge Stein Eriksen en rejäl slant till pensionen.

Kort efter VM i Åre flyttade han till USA, där skidsporten var under uppbyggnad – och där man gillade kändisar.

Han fick jobb på den första skidskolan han besökte och varvade sedan skidskolejobb med uppvisningar i skidakrobatik. Han var med i skidfilmer som Catch a Skiing Star och drev en sportaffär i Aspen. I praktiken var han alltså ett slags skibum, dock med betydligt prydligare frisyr än senare generationer.

I takt med att skidsporten växte i USA, gjorde Stein Eriksen karriär inom sitt område. Han blev skidskolechef på flera orter och i början av 1980-talet var han med och startade skidorten Deer Valley. I utbyte mot att han lånade sin stjärnstatus till projektet, fick han och hans partner bygglov till det som skulle bli Stein Eriksen Lodge. Det brukar rankas som ett av världens bästa och lyxigaste skidhotell. Stein Eriksen var inte själv delägare, utan snarare en väldigt välavlönad stamgäst och skidlärare. Kändisar som Bruce Springsteen, Barbra Streisand och Oprah Winfrey har betalat stora pengar för hans skidlektioner och för att hänga med honom på hotellets afterski.

Numera syns Stein Eriksen inte lika ofta på hotellet. I vintras kom 350 inbjudna gäster dit för att fira hans 80-årsdag. Dagen efter kolliderade han med en 9-åring i backen och bröt flera ben. Rehabiliteringen gick bra, men den som vill vara säker på att få se Stein Eriksen bör nog nöja sig med bronsstatyn som står vid entrén.

Stein Eriksen

Född 1927 i Norge
Meriter Tog VM-brons vid VM 1950 i Aspen och tre VM- guld vid VM 1954 i
Åre. Den viktigaste framgången var OS-guldet i storslalom och OS-silvret vid
vinter-OS i Oslo 1952. Efter sin korta tävlingskarriär flyttade Stein
Eriksen till USA, där han räknas som en av skidsportens stora pionjärer.
I dag Fyllde 80 år i vintras och är en aktiv pensionär. Är fortfarande
ansiktet utåt för lyxhotellet Stein Eriksen Lodge i Deer Valley, även om han
syns där alltmer sällan.


Text: Gabriel Arthur • 2008-09-04
ArtiklarSkidlegenderStein Eriksen

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top