5fd924dbbe6af

Artiklar

Avancerade pistskidor

Avancerade pistskidor har skapats för snygga carvingsvängar i manchesterpisten. Isgrepp, stabilitet och respons är honnörsord för dessa carvingverktyg.

Text: Åka Skidor • 2008-10-13 Uppdaterad 2008-10-13

Det här är skidor för duktiga åkare som vill att g-kraften byggs upp under skidorna när man åker carvingsvängar. Så nära vi vanliga dödliga kan komma tävlingsåkarnas skidor. Parallellen till sportbil ligger inte heller långt ifrån. Skillnaden är att här får du betala sju-åtta tusen för en första klassens upplevelse. En sportbil som kan bygga upp samma g-kraft kostar betydligt mer.

Åker du mest i korta pister är en kort, kraftigt skuren skida med radie under 15 meter ett bra val. Här förhöjer de upplevelsen men blir tröttande i långa backar.

Gillar man att åka långa svängar är en skida av storslalomkaraktär bättre. Ofta har de en skärningsradie på strax under 20 meter, riktiga tävlingsskidor är ännu rakare skurna. Här krävs mer fart för att man ska känna g-kraftens tjusning, men de är ofta mer lättåkta och fungerar bra även om man sladdar sig runt i svängarna.

Många av modellerna kräver mycket kraft, vilket uppnås antingen genom en hög kroppsvikt eller rätt teknik som bygger upp kraften i carvingsvängarna. Har du inte detta ska du välja någon av de mer förlåtande modellerna eller ta en titt på någon av skidorna i kategorin Freeride – allmountain. Vi har även testat pistskidor för maximalt 5 000 kronor som är betydligt mer lättåkta.

Skidtestare

Christine Hargin
28 år 168 cm 64 kg

Avancerade pistskidor

Christine är en före detta tävlingsåkare på landslagsnivå. Hon var som bäst 35:a i världen i på slalomrankingen. Det var fyra år sedan hon la ner satsningen, men än finns det gott om kraft i benen. I våras blev det en tredjeplats på Extrem-NM i Riksgränsen, så Christine både behärskar och gillar alla fören. Och som du förstår är hon väldigt duktig. Eftersom hon åker tufft vill hon att skidorna ska stå pall. Christine uppskattade många skidor i testet. Bäst var Dynastar Contact Groove och de två andra pallplatserna intogs av Kneissl Red Star RC och Rossignol CX 80.

Jan Hellgren
50 år 182 cm 82 kg

Avancerade pistskidor

Sporthandlare med lång meritlista: Tolv säsonger som skidlärare, examinator för skidlärarexamen och före detta landslagstränare. Har ungefär samma bakgrund som Peter Windstedt som också testat skidor, men de båda har väldigt olika åkstil. Janne gillar att åka fort i stora svängar med kraftfull stil. Det är rätt mycket racing över det hela och skidorna ska vara stabila och palla trycket. Ändå hade han och Peter samma favorit, Völkl Tigershark. Janne tyckte även mycket om Atomic GS 11.

Malin Lindgren
36 år 163 cm 55 kg

Avancerade pistskidor

Duktig skidåkare som åkt 30 vintrar, mest i Alperna och gärna offpist. Det brukar bli ungefär 30 till 40 skiddagar varje vinter. Men även om Malin är duktig har hon inte samma meriter som Christine, Peter och Janne. Inte heller samma tryck i carvingsvängarna. Hon åker som de flesta andra som köper skidor i den här prisklassen: fort och gärna i stora svängar. Men eftersom hon inte utvecklar så mycket kraft får skidorna inte vara superhårda. Bäst i test enligt Malin var Head Chip Supershape men även K2 Crossfire och Rossignol CX 80 låg bra till.

Peter Windstedt
53 år 176 cm 72 kg

Avancerade pistskidor

En av Sveriges mest meriterade skidlärare. Började jobba redan på 70-talet, har under många år varit examinator på skidlärarlinjen och medlem i demoteamet, vilket kan sägas vara skidlärarlandslaget. Peter undervisar fortfarande men är också heliskiguide i både Åre och Abisko. Han är en mycket duktig åkare som åker mjukt och följsamt, även om han älskar att bränna på ibland. Peter brukar uppskatta följsamma skidor som, precis som han själv, sprider skidglädje. Trots meriterna blir han frånåkt av sonen Henrik som är världsmästare i extremskidåkning. Favoriten är Völkl Tigershark.

Av: Mårten Pettersson

Avancerade pistskidor
Avancerade pistskidor
Avancerade pistskidor

Avancerade pistskidor
Avancerade pistskidor
Avancerade pistskidor


Text: Åka Skidor • 2008-10-13
ArtiklarSkidtest

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top