5fd924f37c8cf

Artiklar

Freerideskidor för hela berget

Freerideskidorna är gjorda för skidglädje både i pist och offpist. De är helt enkelt bra allroundskidor för alla förhållanden.

Text: Åka Skidor • 2008-10-13 Uppdaterad 2008-10-13

Freerideskidor är anpassade för åkning på hela berget – allmountain är det engelska begreppet för denna kategori av skidor. Med ett par freerideskidor klarar man sig både i Alpernas offpist och Sälens pister. Men freerideskidorna är sinsemellan olika. Några produktutvecklare har prioriterat mjukt underlag – offpist, medan andra konstruerar skidmodeller för hårt underlag – pist.

Midjemåttet styr mycket av skidans egenskaper. Eftersom det är vid skidans midja man har mest tryck brukar en bred midja ge bra bärighet, men även en tröghet att rulla upp skidan på kant när underlaget är hårt, läs pist. Det som har hänt de sista åren är att breda skidor har fått bättre pistegenskaper, i många fall utan att alls ge avkall på prestanda när det är lössnö. En midja på 90 millimeter eller lite mer kan nuförtiden ge fullgott isgrepp om skidfabrikanten prioriterat det. Men en bred midja är fortfarande långsam att rulla upp på kant i pisten. Svängväxlingarna blir långsamma och stora vida svängar är att föredra. Med andra ord: inte så roligt i korta svenska pister.

Skidtestare

Emma Rodling
23 år 167 cm 67 kg

Freerideskidor för hela berget

Emma är en tjej som åker med tryck och rena skär i pisten. Hon har tävlingsbakgrund precis som Matilda med meriter inom både banåkning och skicross. Efter en vinter i Kittelfjäll är hon omvänd och nu är det är främst offpiståkning som får henne att gå igång. Emma gillar breda och stabila skidor som ändå har god följsamhet. Det får inte vara för mycket pistkaraktär på skidorna. Bäst i testet, enligt Emma, var Scott Crusade, tvåa Nordica Hot Rod Helldiver och trea Extrem Patriot.

Fredrik Kihlman
32 år 183 cm 73 kg

Freerideskidor för hela berget

Tar sig fram på de flesta ställen över berget. Jobbar som formgivare på den här tidningen och har bott i Åre i 7 år. Har en säsong i Serre Chevalier i bagaget. Åker minst 50 dagar per år och allra helt offpist i skogen. Är det hårt har han inget emot en dag i pisten heller. Vill ha en skida som är hyfsad på allt hellre än att ha tre par med spetsegenskaper. VIktigt att skidorna är fartstabila och kan åkas i både korta och långa svängar. Gillade Extrem Patriot och Fischer Watea 84. Men solklar favorit var Scott Crusade.

Matilda Rapaport
22 år 160 cm 53 kg

Freerideskidor för hela berget

Gruppens minsting åker med mest kraft av alla. Matilda var en racingåkare av hög klass innan hon för några år sedan la ner karriären. På hennes skid-cv ser man att hon även jobbat som tränare, har goda meriter i skicross och tagit finalplatser på Extrem-NM. Hon gillar varierad åkning över hela berget och skidorna ska göra detsamma. Testfavorit var Head Mojo 94, men även Scott Crusade och Elan Pogo Sticks var riktigt bra enligt Matilda.

Kalle Axelsson
29 år 185 cm 75 kg

Freerideskidor för hela berget

Duktig skidåkare med skolad teknik. Med andra ord: Kalle kan åka med carvingsvängar även i de brantaste backarna. Han jobbade förut som skidlärare och har skidlärarexamen, säljer numera skidor i en sportaffär. Har en mjuk och lätt åkstil och gillar att variera både svängarnas storlek och underlaget. Det blir mest åkning i pisten och skidornas egenskaper där är viktiga för Kalle. Favorit i testet var Völkl Unlimited AC 50 – de var även bäst i pisten – medan Extrem patriot var bäst offpist.

Av: Mårten Pettersson

Freerideskidor för hela berget
Freerideskidor för hela berget
Freerideskidor för hela berget

Freerideskidor för hela berget
Freerideskidor för hela berget
Freerideskidor för hela berget


Text: Åka Skidor • 2008-10-13
ArtiklarSkidtest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen