5fd924d02435b

Artiklar

Kangchenjunga Ski Expedition Uppdatering 3

Fredrik Ericsson rapporterar direkt från Kangchenjunga, världens tredje högsta berg som han och Jørgen Aamodt är ute efter att åka skidor utför. Nu är de på väg mot läger 1.

Text: Åka Skidor • 2008-10-13

Vägen mot läger 1!

Att klättra ett 8000-meters berg är ett tidskrävande projekt. Inte nog med att det kan vara en lång och krävande anmarsch in till foten av berget man måste också spendera flera veckor med att acklimatisera sig till höjden för att kunna klättra up till toppen. Totalt sett har jag och Jörgen avsatt två månader för att få klättra och åka skidor på Kangchenjunga.

Under denna höst är jag och Jörgen de enda klättrarna på sydsidan av Kangchenjunga. Normalt sett är baslägren på 8000-meters topparna fyllda av klättrare och på fjället sitter hundratals meter rep längs med klätterleden. Att vara ensamma är grymt skön känsla. Vi får helt på egen hand se till att vi finner en bra och säker väg uppför berget som vi även kan åka skidor utför. Det gör att det blir lite mer äventyrligt. Nästan så att jag kan sätta mig in i hur britterna som gjorde första bestigningen 1955 kände sig.

Kangchenjunga Ski Expedition Uppdatering 3

Vägen upp till toppen på Kangchenjunga.

Från vårt basläger på 5100 meter har vi ungefär 3500 meter upp till toppen av Kangchenjunga och vi planerar att använda oss av tre läger på vägen. Under de senaste fyra dagarna har jag och Jörgen jobbat oss upp till läger 1 på 6200 meters höjd. Det ligger på en rygg som gavs namnet ”The Hump” av första bestigarna. Leden upp går på en relativt brant glacier som är uppsprucken av crevasser (sprickor) och seracer (isväggar) som vi måste navigera i mellan. Det var lite komplicerat att hitta en enkel väg och vädret var inte riktigt på vår sida. Var dag hade vi några timmar sol på morgonen innan moln drog in och det började snöa. Utan sikt kunde vi inte röra oss uppåt och därmed lyckades vi bara klättra några höjdmeter per dag. Jörgen och jag sov en natt i läger 1 innan vi drog oss tillbaka till baslägret. Fyra dagar upp och tre timmar ner.

Att vi nu har hittat en bra väg upp till läger 1 plus att både jag och Jörgen verkar acklimatisera oss väl till höjden gör att vi har bra självförtroende inför fortsättningen.

Nu är vi i baslägret för några dagars vila innan vi ger oss upp på berget igen för att fortsätta med acklimatisering och finna en fin väg till läger 2 på 7000 meters höjd. Mer nyheter när vi är tillbaks från läger 2.

Av: Fredrik Ericsson

Kangchenjunga Ski Expedition Uppdatering 3
Kangchenjunga Ski Expedition Uppdatering 3
Kangchenjunga Ski Expedition Uppdatering 3

Kangchenjunga Ski Expedition Uppdatering 3
Kangchenjunga Ski Expedition Uppdatering 3


Text: Åka Skidor • 2008-10-13
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top