5fd925070e62c

Artiklar

Rocker – framtidens puderskidor

Rockerskidor - alltså skidor med omvänt spann - är framtidens skidor för lössnöåkning. Istället för att ett konventionellt spann fördelar ut trycket under skidan är de böjda som en surfbräda. Åka Skidor drog på heliski i Kanada för att testa dem.

Text: Åka Skidor • 2008-10-13 Uppdaterad 2008-10-13

N är jag provade Völkl Kuro i lössnö för första gången var det en lika revolutionerande upplevelse som när jag för tio år sedan åkte breda offpistskidor för första gången. Att åka med rocker är en annan sport jämfört med att åka traditionella skidor med spann. Allt går lättare och fortare. De är så pass lättåkta att lössnönovisen klarar av att åka utan att ramla och den duktiga åkaren når en ny dimension med flyt, fart och känsla. Det har aldrig varit enklare att åka lössnö än med dessa skidor.

Upphovsmannen till skidor med rocker är den amerikanska friåkningshjälten Shane McConkey. Han funderade på hur han skulle kunna få skidan att plana lika lätt på snön som surfbrädan gör utför en våg på vattnet. Istället för ett konventionellt spann, som ska fördela ut kraften jämt under skidan, ville han ha en skida med rocker, precis som surfbrädan. Med rocker menas att skidan är böjd som en banan, om man ser skidan från sidan. Redan utan belastning har den samma form som när man åker en sväng med full kraft.

En vattenskida monterad med alpinbindningar fick bli första steget för Shane McConkey och hans dåvarande skidsponsor Volant tillverkade andra steget med sin modell Spatula, som inte längre finns i produktion. Volant Spatula var inte en fullträff men när Shane bytte sponsor till K2 föddes K2 Pontoon som blev en särdeles bra lössnöskida, till alla skeptikers förvåning. Nu har i stort sett alla skidtillverkares utvecklingsteam något rockerprojekt på gång. Rockerskidorna är långt från färdigutvecklade. De fyra skidorna i testet skiljer sig mycket åt. Tillverkarna har helt olika prioriteringar och tankar bakom, därför har de fått komma till tals med en egen kommentar om sin testskida.

De flesta som inte provat ett par breda skidor med rocker är skeptiska till fenomenet. För att reda ut frågetecknen kring rockerskidor drog Åka Skidor över Atlanten till Kanada för heliskiing med CMH, Canadian Mountain Holidays. Under sju dagar åkte jag och heliskiguiden Colin Moorhead skidorna sammanlagt 125 000 höjdmeter på Bobbie Burns heliskilodge. Där hade vi idealiska förhållanden med ett snödjup på över tre meter och mellan 30 och 80 centimeter nysnö. Sedan har jag provåkt skidorna en del i Åre för att se hur de uppför sig i hårdare snöförhållanden.

Ett par skidor med full rocker som Völkl Kuro och K2 Pontoon kräver en del inåkning innan man kan utnyttja skidornas potential. Efter någon dag får man ett bättre flyt, men det är inte helt okomplicerat att sedan byta tillbaka till ett par traditionella, smalare, skidor. Salomon Rocker och Armada JP vs Julian skiljer sig mindre från vanliga offpistskidor eftersom de delvis har vanliga spann – Salomon är traditionell från tåbindningen och bakåt och Armada har spann under foten. Båda fungerar hyggligt i pisten och i lite hårdare offpist. De är bra i djup lössnö men når ändå inte samma surfkänsla och flyt som K2 Pontoon och Völkl Kuro.

Hur ofta kan man då använda ett par rockerskidor? Ja, så fort det har kommit 5-10 centimeter puder. Jag åkte 80 skiddagar i vintras varav drygt 20 på rockerskidor: självklart under testveckan i Kanada men även vid 15 tillfällen i Åre, som definitivt inte är något puderparadis. När det fungerar att åka rockerskidor är känslan så unik att det är värt det, även om man inte kan använda dem så ofta och trots att man ibland får hasa sig nerför pisten och någon transport innan man når pudret.

Men det måste tilläggas att skidor med 130 millimeters midja inte är några allsidiga skidor. Ingen av dem är bra i pisten, bara i olika grad dåliga. Rockerskidan är ingen frälsning för skidåkningen som carvingskidan var för tio år sedan. Men det är en frälsning för den som gillar att åka lössnö och är beredd att offra allroundegenskaper för att ha det optimala flytet i pudret.

Skidtestare

Mårten Pettersson 38 år 180 cm 78 kg

Rocker - framtidens puderskidor

Mårten är redaktör på Åka Skidor och ansvarig för skidtestet sedan tio år tillbaka. Han tycker om all form av skidåkning, från en storslalombana stakad i en isig pist till offpiståkning via toppturer. Men bäst gillar han att åka lössnö i brant och gles granskog. Mårten är en tekniskt duktig skidåkare som gillar att åka fort i stora svängar och har gamla tävlingsmeriter i de flesta av skidsportens grenar. En bra offpistskida ska vara stabil och ha bra flyt men ska kunna överleva en pist på väg till lössnön. Tycker om K2 för dess puderegenskaper, Salomon för att den fungerar i alla fören men överlägsen favorit är Völkl Kuro.

Colin Moorhead 33 år 182 cm 74 kg

Rocker - framtidens puderskidor

Kanadensare som jobbar som guide på CMH, världens största heliskiingoperatör. Åker bara offpist, antingen liftburen hemma i Kicking Horse, med hjälp av helikopter på jobbet eller på topptur. Trots att bottenlöst puder är hans vardag är Colin lite konservativ med riktigt breda skidor. Oftast guidar han på ett par skidor med 78 millimeter, mest för att breda skidor går fortare och han vill inte åka ifrån sina gäster. Enkelhet och flyt kännetecknar Colins åkstil och han lägger ner minimalt med energi i varje sväng. En bra skida ska fungera både för att åka fort och sakta, i stora och små svängar. Gillade alla skidor i testet. Favorit: Armada JP vs Julien.

Testade i Kanada

Vi provade skidorna i Kanada, på Bobbie Burns heliskilodge i British Columbia mitt inne i vildmarken. I genomsnitt faller det 15 meter snö på en vinter. En helt otrolig mängd och därför den perfekta platsen för det här testet. Är du sugen på att själv åka bottenlös pudersnö? Kolla på cmhnordic.com

Av: Mårten Pettersson

Rocker - framtidens puderskidor
Rocker - framtidens puderskidor
Rocker - framtidens puderskidor

Rocker - framtidens puderskidor


Text: Åka Skidor • 2008-10-13
ArtiklarSkidtest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top