5fd92518832fc

Artiklar

Väntan på Kangchenjunga

Fredrik Ericsson sitter i baslägret och väntar på att vinden ska lugna ner sig så att han och Jørgen Aamodt kan göra en toppattack på världens tredje högsta berg.

Text: Åka Skidor • 2008-10-27

Baslägerliv

Under den senaste veckan har Jörgen och jag hängt i baslägret och väntat på en förändring i vädret. Jag börjar få en déjà vu från förra året på Dhaulagiri. Acklimatiseringen gick  fint men så fort jag gör mig klar för toppförsök ställer sig vädret i vägen. Förra året var det en veckas snöfall som stoppade mig nu är det jet vindarna som tagit över berget. Under den senaste veckan har det varit 90 km/h vind uppe på 8000 meters höjd. Det är lite i överkant av vad vi önskar. Istället får vi helt enkelt bara sitta här i lägret och vänta tills vinden mojnar.

Hur är livet i baslägret? Jorå, jag har ett stort fyrmanstält helt för mig själv. Mitt liggunderlag kan man göra om till en skön stol. Det är där jag spenderar den mesta tiden. Antingen lyssnar jag på musik , läser en bok eller bara njuter av utsikten. Vårt läger är inte så spännande, det är helt enkelt en stenrös, men omgivningen är världsklass. Vi är omringade av vackra berg, från ”Låtsas-Jannu” i norr via Kangbachen, Yalung Kang, Kangchenjunga till Talung och Kabru i söder. Alla de Bergen reser sig mer än 2000 meter ovanför oss. En oslagbar tältutsikt tycker jag.

När vi inte lökar i tältet äter vi mat. Jörgen och jag har tre kockar som kokar frukost, lunch och middag åt oss. Buddhi, Kansha och Mon, som de heter, ser till att vi i alla fall inte går ner i vikt. Det är ett härligt gäng att ha med här på glaciären. De lagar inte bara god mat, de skrattar åt våra skämt också (det har vi betalat extra för).

Hur som helst börjar jag bli lite rastlös här i stenröset och jag hoppas verkligen att vinden mojnar snart så att vi kan gå upp på berget igen. Den här gången är det toppen av Kangchenjunga (8 586 meter) som gäller.

Fakta:

GPS position på baslägret:  
Lat N 27° 40’ 24”
Lon E 88° 05’ 43”
Höjd: 5163 meter

Bästa Norgehistorian:
– Varför lämnar Norrbaggarna dörren öppen när de går på toaletten?
– För att ingen ska titta igenom nyckelhålet.  😉

Bok som jag läser: Tissot: The Story of a watch company av Estelle Fallet.
Musik på MP3 spelarn: Dio – Holy Diver

Av: Fredrik Ericsson

Väntan på Kangchenjunga
Väntan på Kangchenjunga
Väntan på Kangchenjunga

Väntan på Kangchenjunga


Text: Åka Skidor • 2008-10-27
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top