5fd925273a590

Artiklar

Ingen topp på Kangchenjunga

Det blev inget toppförsök för Fredrik Ericsson och Jørgen Aamodt på Kangchenjunga. Mängder med snö tvingade duon att vända och ge upp försöket att åka skidor från toppen.

Text: Åka Skidor • 2008-10-31

Första dagen på vårat toppförsök på Kangchenjunga gav en rejäl överraskning. Vädret var fint, snön hård och fin att klättra på och vi rörde oss med lätthet uppåt mot “Humpen” och vårat läger 1 på 6 200 meter. Det var bara ett problem, tältet stod inte där vi lämnade det för en vecka sedan. Vinden hade tagit tältet på en hundra meters flygtur och dumpat det i en crevasse (glaciärspricka). Som tur var hittade vi tältet och det var inte mer skadat än att vi kunde laga det med silvertejp.

Andra dagen var en blåsig rackare. Vi tog oss upp till 6 800 meters höjd innan vinden blev för mycket och vi slog upp tältet i en crevasse för att få lä från vinden.

På tredje dagen kom den andra stora överraskningen. Snöfall och noll sikt. Helt i motsats till solskenet som väderprognosen hade lovat. Utan sikt blev vi fast i våran crevasse och kunde bara se på när snötäcket växte. Nästa dag sken solen igen men det var också 50 cm nysnö på backen. Efter en vecka med vind som blästrat snön till ett fint glidlager och med nysnön uppe på var receptet till laviner som gjutet. Beslutet att ge upp toppen av Kangchenjunga och vända nedåt var inte kul att fatta men samtidigt det enda tänkbara. Det är inte värt att riskera livet för ett berg.

När vi stod på 6 800 meters höjd hade vi 1 300 höjdmeter av puderskidåkning framför oss. Men för att ta oss ner utan att bli tagen av laviner fick vi använda all vår erfarenhet och alla trix i boken. Det bjöds på en del otäcka svängar men mestadels fina pudersvängar på världens tredje högsta berg. Det var en otrolig skidupplevelse i en fantastisk miljö. Jag kommer helt klart att återvända till Kangchenjunga någon gång för att göra ett nytt försök på toppen.

Nu håller vi på att packar gör oss redo för den veckolånga vandringen ut till civilisationen. Ser fram emot en Pizza i Kathmandu.

Av: Fredrik Ericsson

Ingen topp på Kangchenjunga
Ingen topp på Kangchenjunga
Ingen topp på Kangchenjunga

Ingen topp på Kangchenjunga
Ingen topp på Kangchenjunga
Ingen topp på Kangchenjunga
Ingen topp på Kangchenjunga


Text: Åka Skidor • 2008-10-31
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top