5fd926ace4beb

Artiklar

Köp rätt pjäxor

Gör slut med ömmande fötter och plågsamma skidpjäxor en gång för alla. Åka Skidor guidar dig till vad du behöver veta för att köpa rätt pjäxor - och hur du får dem att passa perfekt.

Åka Skidor • 2009-07-31
Artiklar

Pjäxorna är kanske den viktigaste komponenten i en skidutrustning, inget annat kan så lätt förstöra en skiddag som ett par pjäxor som klämmer och gör ont. Det är inte enkelt att köpa nya pjäxor – och det är alldeles för viktigt för att överlåta utprovningen till en säljare som inte kan sin sak. Om du ska köpa nya pjäxor, vänd dig till en butik som har ett brett sortiment och kunnig personal.

Det finns ett antal specialbutiker i Sverige, både i städerna och på skidorterna, som satsar seriöst på alpin skidåkning och som har rätt kunskap för att hjälpa dig att hitta ett par pjäxor som passar dina fötter, din vikt och din åkstil. Utnyttja den kunskapen!

Det vanligaste felet när man köper pjäxor är att välja ett par som är för stora, allt som oftast är det butikspersonalens fel. En pjäxas innersko går ut sig en halv storlek eller mer efter några dagars åkning och det är svårt att veta hur pjäxan då kommer att kännas. Många väljer en pjäxa som känns bra direkt i butiken men som garanterat blir för stor efter några dagar på snö. Det krävs en försäljare med rutin som kan förklara det för kunden.

En som kan det här med pjäxor är Johan Enström på Alpingaraget i Stockholm, en butik som säljer drygt 3 500 par pjäxor per år.

– Jag tror att hälften av Sveriges skidåkare skulle behöva en storlek mindre pjäxor. Vi mäter foten med ett skjutmått på alla pjäxkunder, därför är det nästan ingen som går ut ur butiken med för stora skor, säger Johan.

Ett problem om du väljer lite för stora skor men ändå vill sitta fast bra är att du måste knäppa spännena hårt. Risken är då stor att det kommer att göra ont i fötterna där spännena sitter.

Köp rätt pjäxor

En sak kan butikspersonalen inte hjälpa dig med, och det är att känna om pjäxan passar just dig. Grunden är att det ska vara lika mycket tryck över hela foten utan att det gör ont någonstans – eller glappar. En välsittande pjäxa kramar om foten istället för att trycka ned den.

Ta på dig pjäxan med endast en tunn skidsocka på foten och spänn först de två övre spännena så att foten glider bakåt och hamnar rätt. Tårna ska ligga mot framkanten av pjäxan om du står med raka ben. När du flexar knäna framåt ska det mesta av trycket på tårna släppa men framkanten fortfarande kännas något. Det kan verka trångt men stoppningen i innerskon ger som sagt med sig efter hand. Runt hälen ska du sitta fast när du flexar framåt. Sedan ska pjäxan sitta fast runt vaden utan att du får kramp, vilket är ett vanligt problem för många tjejer. Under utprovningen och den första tiden på snö får du dock räkna med att det gör lite ont, det blir bättre efter några dagars åkning.

Ett par bra sulor är A och O i ett par pjäxor. Standardsulan – som ligger i när du köper dina pjäxor – är oftast inte nog för att ge tillräckligt stöd åt foten, att skapa en sula som passar alla är en ren omöjlighet.

Med en platt standardsula pressas hålfoten ner när du drar åt spännena, fotens muskler tvingas då att hålla emot och efter ett tag får du kramp.

Det finns ett par olika metoder att göra sulor på men gemensamt är att ett par gjutna sulor med en ordentligt uppbyggd hålfot hjälper foten att hålla sin naturliga form, även när du spänner åt runt foten. Du sitter också bättre fast i pjäxan och får bättre blodcirkulation med bra sulor.

– Släng originalsulan och köp ett par gjutna sulor, de kostar från 500 kronor och är den bästa investering du kan göra för din skidåkning. Nästan alla av våra kunder skaffar gjutna sulor, säger Johan Enström på Alpingaraget.

Det går att bygga om och justera ett par pjäxor så att de sitter bra, det gäller både när man köper nya, men du kan även ta med dina gamla pjäxor till en bra butik så hjälper de dig. En av de vanligaste åtgärderna är att trycka ut pjäxskalet just på den punkten där pjäxan klämmer på foten. Att pressa ut skalet för att få lite extra bredd vid framfoten är lätt och blir oftast bra. På andra ställen – framförallt en bit upp på skaftet där det är tjockare plast kan det vara svårare att trycka med bra resultat.

– En fjärdedel av våra kunder måste trycka ut skalen för att de ska passa perfekt, säger Johan Enström.

Det finns många sätt att modifiera ett par pjäxor på så att de i slutändan sitter perfekt utan att klämma eller glappa. När du köper nya pjäxor ska du helt enkelt ställa krav på att butiken tar sig tid att hjälpa dig med de anpassningar som behövs. Om de inte kan eller vill det – gå till en annan butik!

Av: Mårten Pettersson och Tobias Liljeroth

Faktaruta

Fixa problemen

Knölar Elaka fotknölar är ett gissel. Pressa ut skalen där de klämmer för att lindra smärtan och för att foten ska få en naturlig position i pjäxan.Onda benhinnor Hård åkning kombinerat med hårda pjäxor kan ge ont i benhinnorna. Se till att pjäxan sitter tight mot smalbenet och har rätt flex. Skumgummi mellan benet och innerskon kan ge tillfällig lindring.

Kramp och dåligt blodflöde Skaffa ett par formgjutna sulor och se till att skalen inte klämmer någonstans på foten.

Kalla fötter Se först och främst till att foten har en naturlig position och att pjäxan inte klämmer. Tryck inte ned ett extra par sockor. Det finns även batteridrivna sulor för den riktigt frusne.

Tajt över vristen Om skon är för tajt över vristen kan man slipa ner sulan som ligger i ytterskalet, under innerskon.

Köp rätt pjäxor
Köp rätt pjäxor
Köp rätt pjäxor


Åka Skidor • 2009-07-31

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top